Festival de Beschaving

Festival plakt telefoons bezoekers af

Van het Utrechtse festival De Beschaving zullen dit jaar een stuk minder foto's op Facebook staan. Het festival vroeg de duizenden bezoekers namelijk hun telefoon in vliegtuigmodus te zetten en het beeldscherm af te plakken. Het is een experiment van de Universiteit Utrecht, die wil checken hoe verslaafd we aan onze telefoon zijn.

"We vragen bezoekers bij de ingang of ze bereid zijn drie uur lang offline te gaan", vertelt onderzoeker Regina van den Eijnden. "We nemen bij de ingang een vragenlijst af, om te kijken hoeveel symptomen van smartphoneverslaving iemand heeft. Vervolgens wordt de telefoon afgeplakt met een sticker, die alleen professioneel te verwijderen is bij een stand."

Van den Eijnden wil onderzoeken of mensen die meer tekenen van smartphoneverslaving tonen, sneller geneigd zijn om binnen drie uur bij de stand de sticker te laten verwijderen. Daarnaast wil ze kijken of mensen die offline gaan het festival anders beleven dan mensen die hun smartphone blijven gebruiken.

Relaxed

En verrassend: het merendeel van de bezoekers lijkt aan het onderzoek mee te willen doen. En veel van hen zien zelfs niet op tegen een paar uur lang offline zijn. "Ik vind het wel relaxed eigenlijk", zegt Tomas Kroes. "Nu hoef ik er niet meer over na te denken. Je kent het gevoel dat je 's avonds op de bank zit en denkt: even Facebook checken. En vervolgens ben je een uur verder. Ik denk dus dat ik wel een verslaving heb."

 • NOS / Anna Pruis
 • NOS / Anna Pruis
  Enquêtes invullen bij de ingang
 • NOS / Anna Pruis
 • NOS / Anna Pruis
  Hier kan je je telefoon weer naar de online wereld halen

"Ik kijk normaal toch wel elk kwartier op mijn telefoon, tenzij ik geconcentreerd met iets bezig ben", vertelt Hanna Kuijs. "Te vaak. Ik denk dat ik een milde vorm van smartphoneverslaving heb. Dus het is ook wel lekker rustig om alleen van het festival te genieten en niet op je telefoon te kijken. En als je dit niet aankunt, moet je 'm natuurlijk eigenlijk gewoon wegdoen."

Offline area

Festivalbezoekers die hun telefoon hebben laten afplakken, mogen naar het speciale offline gedeelte van het festival. Daar worden weer allerlei ouderwetse spelletjes gedaan. Toch levert het leven zonder smartphone ook wat praktische problemen op.

"Hoe laat begint je favoriete optreden? Je hebt geen telefoon meer, maar er hangt hier ook geen klok", vertelt Keshia van Beusekom. "En elkaar ontmoeten was ook nog even spannend. We hadden niks afgesproken, maar kwamen elkaar gelukkig bij toeval tegen." Om die reden heeft het festival ook een 'offline' meetingpoint opgezet.

 • NOS / Anna Pruis
  Een ouderwetse like
 • NOS / Anna Pruis
 • NOS / Anna Pruis
  Een 'ouderwetse' selfie, met een spiegel
 • NOS / Anna Pruis
  Ouderwetse spelletjes in de offline area

Aankomende maandag weet Van den Eijnden hoeveel bezoekers van De Beschaving toch niet zonder hun telefoon konden. "We zagen al dat mensen het niet volhielden en na een half uur of uur kwamen vragen of de sticker eraf kon", zegt ze.

Met de onderzoeksresultaten hoopt ze uiteindelijk bij te kunnen dragen aan het onderzoek naar excessief smartphonegebruik. "Mensen herkennen zich zo in die symptomen, merk ik nu al. Er is wel iets aan de hand. Of het verslaving is weet ik nog niet, maar wel geven mensen aan dat ze nadelen ondervinden van het zoveel online zijn."

Deel artikel: