The Cube

Nederlandse architecten winnen prijs met 'jenga-toren' in Beiroet

Nederlands succes in de Libanese hoofdstad Beiroet. Daar heeft een wolkenkrabber, ontworpen door een Nederlandse architectenbureau, de prijs gewonnen voor beste hoge gebouw in de regio Midden-Oosten en Afrika. En dat terwijl het gebouw eigenlijk helemaal niet zo hoog is.

Om kans te maken op de prijs moesten de gebouwen minimaal vijftig meter hoog zijn. The Cube, zoals de woontoren heet, is 56 meter, dus dat kon nét. "Voor ons is het heel verrassend dat we met een relatief kleine skyscraper de prijs hebben gewonnen", zegt Jeroen Schipper van Orange Architects.

Jeroen Schipper en zijn zakenpartner Patrick Meijers

"We hebben hiermee andere, veel hogere gebouwen in bijvoorbeeld Dubai en Abu Dhabi verslagen." Volgens Schipper heeft de jury niet de hoogte maar het concept beloond.

Wat volgens Schipper zo bijzonder is aan The Cube is dat de toren per verdieping een kwartslag gedraaid is. "Het doet denken aan een jenga-toren. Als je de blokjes steeds een kwartslag draait, dan krijg je een toren die in twee richtingen op elkaar gestapeld is."

Het is dus geen standaard-gebouw dat vanaf de grond omhooggetrokken is. "Het is zowel van binnen als van buiten een eyecatcher. Vanuit de villa's heb je een geweldig uitzicht op het centrum van Beiroet en de Middellandse Zee."

Uitzicht vanaf één van de villa's

Het is een groot compliment dat ons eerste buitenlandse werk meteen zo beloond wordt.

Jeroen Schipper

Dit is het eerste buitenlandse project voor het architectenbureau. "We hebben Orange Architects vijf jaar geleden opgericht. Het is een groot compliment dat ons eerste buitenlandse werk meteen zo beloond wordt", zegt Schipper.

Correspondent in het Midden-Oosten Sander van Hoorn verwacht dat de stad Beiroet deze prijs ook zal waarderen. "Beiroet is niet zo'n mooie stad en heeft weinig hoogbouw. Omdat de stad vaker negatief dan positief in het nieuws komt, zullen ze dit wel gaan uitbuiten."

In november mag Schipper met zijn collega's in Chicago strijden voor de titel beste hoge gebouw ter wereld.

Deel artikel: