Yoga op het strand

Wanneer waagt de wetenschap zich aan yoga?

Miljoenen mensen doen wereldwijd aan yoga, maar nog nooit is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht of yoga ook van (positieve) invloed is op lichaam en geest. Yoga-beoefenaars vinden doorgaans van wel, maar anderen twijfelen aan het nut ervan.

In het kader van International Yoga Day, pleiten yogadocent Edith Molenbroek en hoogleraar Myriam Hunink voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van yoga op je gezondheid.

Geen effect, of toch?

Molenbroek doet al meer dan 25 jaar aan yoga. "En dat is niet zonder reden", zei ze in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Ze voelt zich mentaal en fysiek een stuk beter na een yogasessie. "Vooral na een hele dag op kantoor. Dat is ook wat William Braud concludeert in zijn boek Eerlijk over yoga, dat yoga een positief effect op je stemming heeft. Dat herken ik heel erg."

Uit datzelfde onderzoek blijkt trouwens ook dat er geen effect is op de fysieke fitheid, maar mensen meldden wel spontaan dat ze zich beter voelden door yoga.

Verslaggever Danny testte het ook maar eens uit, tijdens een speciale Happinez-sessie op het strand van Zandvoort. Voelt 'ie zich nou echt beter?

Er is dus wel wat onderzoek gedaan, maar dat is allemaal nog best summier, vindt ook Myriam Hunink, hoogleraar Klinische Epidemiologie aan het Erasmus MC. Hunink heeft begin dit jaar alle gepubliceerde onderzoeken over yoga voor hart- en vaatlijden op een rijtje gezet. "Ik wilde kijken wat nou het effect is van yoga en hoe grootschalig het is."

Uit een van de onderzoeken bleek dat yoga effectief is voor het bestrijden van hart- en vaatlijden: "Het heeft een gunstig effect op de risicofactoren, een significant effect vergeleken met geen yoga doen. En vergeleken met aerobics, wat normaal wordt aanbevolen, heeft het een even groot effect."

Maar wat ook duidelijk naar voren kwam: het onderzoek is vrij beperkt. "Het gaat altijd om kleine groepen, die niet lang worden gevolgd, en die verschillende vormen van yoga beoefenen.

Waarom geen onderzoek?

Een van de redenen is dat het lastig te financieren is, zegt Hunink. "Ik zou graag verder onderzoek willen doen, maar er is moeilijk geld voor te krijgen." De farmaceutische industrie financiert dat soort onderzoeken doorgaans, "maar hier gaan ze niets aan verdienen. Sterker nog, hierdoor gaan ze geld verliezen."

Een andere reden is dat yoga low tech is. "Tegenwoordig gaat het geld naar high tech, want dat is spannend en nieuw."

Deel artikel: