Een regenboog bij de herdenking van de aanslag in Orlando

Wekdienst van 20 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Neem je paraplu mee. Want vanuit het westen komt er een bak regen aan. die pas vanavond laat weg is. Het wordt ongeveer 17 graden. Morgen wat meer zon en een paar graden warmer. Maar zomer; nee.

Wat heb je gemist?

In Orlando is de aanslag op een homobar van vorige week herdacht. Tienduizenden mensen met regenboogvlaggen stonden rond een meer met kaarsen. Ook was er in de lucht toevallig nog even een echte regenboog te zien. Vorige week zondag schoot een Amerikaan van Afghaanse afkomst in Orlando 49 bezoekers van homobar Pulse dood. Hij werd zelf door de politie doodgeschoten.

Ruim 65 miljoen mensen waren vorig jaar op de vlucht. Nooit eerder waren het er zo veel, zeggen de Verenigde Naties. Dat is één vluchteling op 113 mensen. Het gaat dan om mensen die in hun eigen land zijn gevlucht en mensen die naar het buitenland zijn vertrokken. Vandaag is het overigens ook wereldvluchtelingendag.

De Nederlandse politie moet meer boetes uitdelen, zegt de Europese verkeersveiligheidsorganisatie. Het aantal snelheidsbekeuringen daalde de afgelopen jaren met zo'n 4 procent en voor illegaal telefoneren zelfs met 22 procent per jaar. Daardoor nam het aantal verkeersdoden in Nederland vorig jaar voor het eerst in jaren weer toe, staat in het rapport.

Verder vandaag...

De Hoge Raad doet uitspraak in de scooterzaak in Nijmegen. De twee jongens die terechtstaan werden eerder vrijgesproken voor het doodrijden van een voetganger nadat ze op een scooter waren gevlucht na een overval.

De Amerikaanse regisseur Christopher Nolan begint vandaag met de opnames op Urk. Daar wordt de Hollywoodfilm Dunkirk gedraaid, over de Britse evacuatie uit de Franse stad Duinkerke in 1940. De opnames zullen vooral op het IJsselmeer worden gemaakt.

En er staan twee EK-wedstrijden op het programma. Om 21.00 uur beginnen Slowakije-Engeland en Rusland-Wales.

Fijne dag!

Deel artikel: