Flickr: Ross G. Strachan

Havermout en quinoa verlagen kans op ziektes

Begin jij je dag met een kommetje havermout? Dan ben je goed bezig. Dat kan namelijk het risico op het krijgen van ziektes, waaronder kanker, verlagen.

Universiteit Harvard heeft een groot onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat als je per dag 70 gram aan volkorengraanproducten eet (lees: een kommetje havermout of quinoa, maar bijvoorbeeld ook gewoon volkorenbrood), je minder risico loopt om vroeg dood te gaan. Specifieker: dan heb je 20 procent minder kans op het krijgen van kanker en 23 procent minder kans op hart- en vaatziekten.

In totaal deden 800.000 mensen mee aan twaalf verschillende onderzoeken tussen 1970 en 2010. Onderzoekers van Harvard hebben de gezondheidsinformatie van al deze deelnemers gecombineerd en in een nieuw onderzoek onder de loep genomen.

Dokter Qi Sun, assistent-professor volksgezondheid op Harvard, zegt tegen The Independent dat alle zorgverleners en diëtisten volkorenproducten zouden moeten aanraden.

Flickr/Robyn Lee/CC BY-NC-ND 2.0
Een quinoasalade

Schijf van Vijf

Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum zegt het eens te zijn met de bevindingen van het onderzoek van Harvard. Volkorenproducten vormen ook een belangrijke basis van de Schijf van Vijf. "Daarvan is bewezen dat ze risico's op chronische ziektes verlagen."

Deel artikel: