De drie vrienden Yoann, Angélo en Emannuel in Saint-Denis

De Parijse banlieue: kweekvijver van voetbaltalent

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Youssef Abjij

    Redacteur NOS op 3

"Je moet mikken op de lat", zegt Emannuel tegen zijn vriend Angélo terwijl hij gebaart naar het doel. "Dus niet scoren, maar op de lat."

De drie vrienden Angélo (25), Emmanuel (23) en Yoann (26) zijn bezig met een video voor hun Facebookpagina, waar ze humoristische vlogs posten. Het EK is hun inspiratie voor de video van vandaag.

Vanavond is de wedstrijd Frankrijk tegen Albanië en daar wordt in heel Saint-Denis - waar de jongens wonen - naar uitgekeken. Met een zekere trots, want 25 procent van de voetballers in de Franse selectie komt uit een banlieue zoals Saint-Denis.

Aanslagen

De Parijse voorstad is bij het grote publiek vooral bekend vanwege de terroristische aanslagen in Parijs van november vorig jaar. De reeks aanslagen die toen plaatsvonden, begonnen hier, bij het stadion Stade de France. Drie kilometer van het voetbalveldje waar de jongens aan het voetballen zijn. Daar blies een terrorist zichzelf op, waarna aanslagen volgden door heel Parijs.

"Het klopt dat de terroristische aanslagen het imago van Saint-Denis hebben beschadigd", zegt Yoann. Hij is de cameraman van het gezelschap. "Maar het EK kan het imago weer verbeteren. Iedereen in deze wijk steunt het nationale team."

De drie vrienden in actie

Yoann en zijn vrienden voetballen wekelijks op het aangelegde voetbalveld. Zij hebben niet de droom om een prof te worden, maar vele anderen in de buurt wel.

De Parijse voorsteden zijn een kweekvijver van voetbaltalent. Van de spelers in de selectie van het Franse voetbalelftal, komt 25 procent uit de banlieue. Dat voetballers uit de voorsteden het goed doen, herkent ook gymleraar Guillaume, die lesgeeft op een school in de wijk.

"Bewoners hier kunnen zich identificeren met het team", zegt hij. "Dit is geen rijke buurt er zijn hier arme gezinnen. Maar het EK is geweldig. Het stelt jongeren in staat om te dromen dat ze iets groots kunnen bereiken."

Emannuel met de Franse vlag

Voetbal is daarmee misschien wel een uitweg uit de banlieue waar de werkloosheid gestegen is tot ruim 26 procent in 2014, blijkt uit cijfers van het Franse Observatorium van het stadsbeleid (ONPV).

Yoann begrijpt wel waarom de voetballers uit de buitenwijken ruim zijn vertegenwoordigd in de selectie: "In arme wijken is voetbal de populairste sport onder de jeugd. Het is toegankelijk: je neemt een bal en je legt hem hier neer, dat is het. Ik stond zelf al ingeschreven bij een voetbalclub sinds ik jong was."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Ik ben trots", zegt Emannuel. "De profs deden hun best en nu zitten ze in het Franse elftal. Het is echt een voorbeeld voor ons, de Franse jongeren."

De vrienden gaan verder met filmen voor hun vlog, want de video moet zo snel mogelijk online. Over een ding zijn ze het alle drie eens: Frankrijk wint het EK. "Daar ben ik zeker van", zegt Yoann.

Deel artikel: