Event Potdeksel

Niet op het EK, dus dan maar oude potjes van Oranje terugkijken

We weten het inmiddels wel, Nederland doet niet mee aan het EK. Maar niet iedereen laat het daarbij zitten. In Utrecht organiseert een café avonden waarop je oude wedstrijden van het Nederlands elftal kan kijken. En ze lijken niet de enige met nostalgie: de 'promo' voor de avond is al een miljoen keer bekeken op Facebook.

Niet alleen in Utrecht kan je oude wedstrijden kijken, in het hele land worden oude wedstrijden op groot scherm uitgezonden. Dat begon allemaal met een jong filmbedrijfje uit Utrecht.

"We maken ieder jaar een filmpje om te laten zien wat we kunnen", vertelt eigenaar Jasper Scholten (31). "Op een brainstormsessie zei iemand dat het zo jammer was dat we niets met het EK konden doen dit jaar. En toen bedachten we: wat als we dat juist wel doen en een kroegbaas laten zien die uit wanhoop maar oude wedstrijden gaat uitzenden?"

Dus maakte het bedrijfje deze video, die binnen een week viral ging en zelfs door Duitse media werd opgepikt.

Na de film kwam de realiteit: de filmmakers organiseerden avonden met oude EK-wedstrijden in café de Potdeksel. De eerste keer was een bescheiden succes, zegt Jasper. "Een stuk of vijftig man, maar iedereen was in het oranje en er kwamen steeds meer mensen binnen."

Vanavond om 19.00 uur wordt er weer gekeken. Maar uit de meeste reacties blijkt dat niet iedereen zin heeft om in het oranje over straat te gaan, zegt de filmmaker. "We zien veel mensen die thuis oude wedstrijden gaan kijken. Dan taggen ze hun vrienden onder het filmpje en zeggen: 'vanavond bij mij op de bank'."

De Potdeksel is niet de enige die de beelden uitzendt uit Nederlands gloriedagen. Het Paard van Troje in Den Haag doet het ook: dat laat aanstaande 9 juli nog maar eens zien hoe we de Sovjet-Unie versloegen op het EK van '88.

Oude wedstrijden kijken kan in het Paard

In Arnhem kozen ze voor een ander manier om met de teleurstelling om te gaan. Op de Korenmarkt hebben verschillende cafés landen geadopteerd. Zo is er een Spanje-, Engeland-, Frankrijk,- Duitsland- en een België-café.

Bar Formidabel steunt de Rode Duivels

En ten slotte is er deze kroegeigenaar in Maastricht. Hij heeft voor de gelegenheid eigenhandig de grens tussen België en Nederland verlegd en plaatste een grenspaal voor zijn café.

Maastrichts café komende weken Belgisch

Deel artikel: