NOS Op 3
EPA

Jarenlang hebben homo-activisten in Oekraïne geprobeerd om een gaypride te houden. Maar telkens kwamen extreem-rechtse en conservatieve groeperingen met knokploegen opdagen en moesten ze hun parade afgelasten of verplaatsen. 

Vandaag hebben ze het dan toch voor elkaar gekregen: Oekraïense homoactivisten hielden een grote gaypride in het centrum van Kiev. Er liepen ongeveer duizend mensen mee.

De activisten hadden flink wat politiebescherming nodig. Negen straten werden afgezet, een metrostation werd gesloten en er waren zelfs toegangspoortjes om tegendemonstranten te weren. 

Deze stonden alsnog rijendik buiten het afgesloten gebied opgesteld. "Ik ben tegen de homopropaganda van deze zieke mensen", zei een 56-jarige man tegen persbureau AP. 

De politie beschermt de betogers in het centrum van Kiev. AFP

Volgens persbureau Interfax zijn er tientallen tegenstanders opgepakt, meldt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

"De weg naar gelijkheid in Oekraïne is zowel moeilijk als gevaarlijk", zei Bohdan Hloba, een van de organisatoren van de parade. "We zijn bedreigd met een bloedbad, maar iedere stap die we zetten in deze parade geeft ons hoop." 

Homo's hebben het niet gemakkelijk in Oekraïne. In de Sovjet-tijd was homoseksualiteit strafbaar. Hoewel de Oekraïense regering in 2015 een wet heeft aangenomen - onder druk van de EU - die homodiscriminatie verbiedt, vindt er nog steeds veel geweld plaats.

In maart werd er nog een conferentie in het West-Oekraïense Lviv verstoord door rechts-extremistische jongeren

Tegendemonstranten proberen de gaypride in Kiev te verhinderen AFP

Een Oekraïense zender maakte drone-opnames van de gaypride.

STER reclame