Rinus Michels tijdens een training in aanloop naar het EK

De voorbeschouwing van het enige EK dat we wonnen: 1988

Het Nederlands elftal is voor het eerst sinds 1980 weer aanwezig op een eindronde van een Europees- of Wereldkampioenschap. Hoe staat Oranje ervoor?

Bondscoach Rinus Michels noemt de eerste wedstrijd tegen de Sovjet-Unie van essentieel belang voor het verdere verloop van het toernooi. "Pak je minimaal een punt of win je zelfs, dan krijgt het moreel een aanzienlijke impuls. Zo'n meevaller kan vaak lang doorwerken."

Valeri Lobanovski, bondscoach van de Sovjet-Unie, ziet Oranje als een gevaarlijke tegenstander. Hij vindt het Nederlandse voetbal "met de maand beter worden". "Zowel technisch als tactisch is de ploeg enorm vooruit gegaan en staat nog altijd niet stil in z'n ontwikkeling", zegt hij. "Nederland is straks een tegenstander waar iedereen extra rekening mee moet houden."

Michels is van mening dat er bij de ploeg geen spelers bovenuit steken. "Het collectief is heel sterk. Het elftal heeft de kwaliteiten in huis om in een bepaalde fase ineens het tempo te verhogen." Hij zet dit toernooi in op een plek in de halve finale. "We gaan natuurlijk naar West-Duitsland om zover mogelijk te komen."

Teleurgestelde Van Basten

Tijdens de laatste voorbereidingen uitte Michels felle kritiek op Johan Cruijff. De legendarische nummer 14 deelde zijn ideeën over de opstelling van het Nederlands elftal. Volgens Cruijff moet Oranje in hetzelfde systeem als Ajax spelen en met Marco van Basten in de spits. "Michels twijfelt over de fitheid van Van Basten, maar hij zou mijn eerste spits zijn", zei Cruijff, die verder geen rol speelt op het EK.

Dat schiet Michels in het verkeerde keelgat. "Als collega's onder elkaar doe je dat niet."

Rinus Michels tijdens een oefenpartijtje tegen de amateurs van Kennemerland uit Haarlem

Van Basten moet nu nog John Bosman voor zich dulden. Die teleurstelling heeft Van Basten naar eigen zeggen verwerkt, al had hij aan het begin van het trainingskamp in Noordwijk niet verwacht dat Bosman zou spelen. "Ik heb het er moeilijk mee gehad, maar kan me nu vinden in de opstelling van Michels", zegt Van Basten, die er dit seizoen maanden uitlag door een blessure. "Ik denk dat Michels wel gelijk heeft gehad. Bosman heeft goed gespeeld toen ik er niet bij was. Die heeft terecht vertrouwen gekregen."

Dicht bij de grens

Alle groepswedstrijden worden op maximaal een uur van de Nederlandse grens afgewerkt. Op zondag 12 juni neemt Oranje het in Keulen op tegen de Sovjet-Unie. Op woensdag 15 juni wordt Engeland bestreden in Düsseldorf en zaterdag 18 juni speelt het Nederlands elftal in Gelsenkirchen tegen Ierland.

Volgens bondscoach Michels is de beperkte afstand tot de stadions, het best denkbare wat ons kon overkomen. "Dat is alleen maar goed voor wat betreft de publieke belangstelling. Het zal de sfeer alleen maar stimuleren."

In de poule van Oranje verwacht Michels het meeste spektakel, al zal voor elke ploeg vooral het resultaat belangrijk zijn. "Bij elk wereld- of Europees kampioenschap zie je meer belangstelling van de media, neemt het aantal sponsors toe en wordt er meer geld ingestoken. Al die zaken slaan terug op het resultaat."

Oranje voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen Bulgarije

Deel artikel: