NOS

Geen oranje, maar andere kleuren in Arnhem tijdens EK

Voetbalkoorts zal er niet zijn nu het Nederlands elftal er niet bij is, maar morgen begint het wel: het EK voetbal in Frankrijk. Veel kroegen hebben besloten om hun oranje slingers te verruilen voor rode, om België te steunen. En op plekken langs de oostgrens zijn Duitsland-cafés. Op de Korenmarkt in Arnhem heb je meer keus: zoals Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland of België.

"Dat Nederland er niet bij is, is inderdaad balen voor heel veel kroegeigenaren", zegt een van hen. "Want het is voor ons een mooie periode waarin we volle zalen kunnen trekken en de sfeer altijd goed is. Maar dit geeft ons weer de kans om ons op een andere te onderscheiden, met elk een ander kleurtje."

Facebook
Bar Formidabel steunt de Rode Duivels

"Het begon met een pop-up-België-café, en toen hoorden we van iemand dat er ook een Duitsland-café was", zegt kroegbaas Wolter. "Er was éven kleine rivaliteit, maar toen gingen we kijken wie er wilde aanhaken. Want laten we met z'n allen kleur bekennen en een mooi feestje maken." Bar Formidabel steunt de Rode Duivels, en heeft Belgisch bier op de tap.

Zondagavond speelt Duitsland z'n eerste wedstrijd, en daar is Maurice van Den Koopman met z'n Duitse bierpullen al klaar voor. "We worden Den Kaufmann en dan gaan we juichen voor Den Kaufmannschaft." Waarom Duitsland? "We zijn een biercafé en we wilden een bierland sponsoren, maar België was te cliché."

Facebook
Den Koopman in Arnhem

Cafébaas Oscar steunt Engeland dit EK, en met goede reden: "Die lusten wel graag een pilsje, dus dat is goed voor de omzet".

En de kroeg 't Huys wordt La Casa voor Spanje; de Spaanse vlaggen liggen al klaar. "Het terras wordt rood en geel geverfd en we serveren tapas tijdens de wedstrijden."

"Ik denk dat iedereen baalt dat er geen EK is, en gewoon zin heeft in een feestje. Dan maar even gek doen à la carnaval: niet als jezelf en helemaal uit je plaat gaan."

Deel artikel: