Het Glazen Huis in Heerlen vorig jaar.

Serious Request voor 'stille killer' longontsteking

De 3FM-actie Serious Request zet zich dit jaar in voor kinderen met een longontsteking. Door deze 'stille killer' sterven er volgens het Rode Kruis elk jaar ruim 900.000 kinderen in de leeftijd tot 5 jaar. Dat is volgens de organisatie meer dan hiv, aids, malaria, ongevallen en mazelen bij elkaar opgeteld.

En dat terwijl longontstekingen relatief makkelijk te voorkomen zijn. "Door te zorgen dat er schoon drinkwater is bijvoorbeeld. Maar ook dat er vaccinaties en antibiotica beschikbaar zijn", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis.

In landen als Ethiopië, Sudan en Haïti weten ouders vaak niet wanneer hun kind een longontsteking heeft. Het Rode Kruis wil hen helpen dit op tijd te herkennen en te laten behandelen.

Breda

Het is het dertiende jaar dat 3FM zich samen met het Rode Kruis zal inzetten voor een stille ramp. Dat wordt eind dit jaar gedaan vanuit Het Glazen Huis in Breda. Welke drie dj's er zes dagen in de glazen radiostudio plaatsnemen, wordt later dit jaar bekend.

In 2015 stond Het Glazen Huis in Heerlen. Toen werd er bijna 8,5 miljoen euro opgehaald voor jongeren in oorlogs- en conflictgebieden.

Deel artikel: