NOS Op 3
Anna Pruis/NOS

"Hij is zanger, piloot, presentator, schrijver én acteur!" Natasha Battel komt woorden tekort om Bruce Dickinson, leadzanger van heavymetalband Iron Maiden, te omschrijven. Achter Natasha staat 'Ed Force One', het vliegtuig van de band dat zojuist aan de grond is gezet door Dickinson.

Iron Maiden speelt woensdag pas in de Gelredome, maar vandaag kwamen meer dan honderd mensen al naar Schiphol om hun helden te zien landen. Ook Joey de Graaff heeft er zijn middag voor vrijgemaakt. "Ik heb niet iedereen uit het vliegtuig zien komen, helaas. Maar die zie ik woensdag wel."

Musa, Joey en Natasha Anna Pruis/NOS

Joey, die net als alle andere fans in een fanshirt rondloopt, is opgegroeid met Iron Maiden, vertelt hij terwijl hij zijn tatoeages van de band laat zien.

Alles zit in het vliegtuig, zegt Joey. "Geluidsinstallaties, het podium, de instrumenten. Dat maakt het allemaal supertof. In een woord: amazing."

Anna Pruis/NOS

Musa Solak voegt zich bij het tweetal. Hij miste de bandleden helemaal bij de landing. "Ik had vertraging met de trein." Hij en zijn mede-fans werden met de auto opgepikt door een andere Iron Maiden-liefhebber. "Anders hadden we nog een heel stuk moeten lopen naar waar het vliegtuig geparkeerd stond." Schiphol liet het vliegtuig voor de gelegenheid op een zichtbare plek parkeren.

Maar nu staat Musa er. "Je kan de kracht van Iron Maiden zien als je alleen al naar het vliegtuig kijkt."

"De meeste bands hebben niet eens een vliegtuig. Laat staan zo'n grote. Dat is Iron Maiden", zegt met tranen in zijn ogen. "Door hun heb ik gitaar leren spelen. Nu staan ze voor je. Dat is mooi."

Met een laddertje onder zijn linkerarm, een miniatuur van Ed Force One in zijn rechterhand en een camera om zijn nek loopt Arnoud Raeven ook tussen de fans. 

"Ik ben al 25 jaar Iron Maiden-fan en ik hou van foto's van vliegtuigen maken." Een vliegtuigspotter wil hij zich niet noemen. "Er staan wel vliegtuigspotters hier. Die zijn geen fan van Iron Maiden, maar vinden het wel een speciaal vliegtuig om op de foto te zetten."

Arnoud Raeven en zijn miniatuur Anna Pruis/NOS

Waarom hij gaat kijken? "Nou, omdat het kan. Ik woon hier niet zover vandaan."

Donderdag gaat hij weer naar Schiphol. "Dan vertrekken ze weer, hopelijk heb ik dan meer geluk. Vandaag was ik iets te laat om ze te zien landen. Maar dat heb ik eerder al in Düsseldorf gezien. Je bent een fan of niet."

STER reclame