NOS Op 3
NOS

Alle Nederlandse tennisfans konden hun geluk niet op door de prestatie van Kiki Bertens, die in de kwartfinales van Roland Garros de Zwitserse Timea Bacsinszky naar huis stuurde. Kiki traint in Nederland bij tennisvereniging Berkenrode in Berkel en Rodenrijs. Op dezelfde banen traint Suzan Lamens (17). Zij staat bekend als groot Nederlands tennistalent. 

Suzan volgt dezelfde opleidingsroute als Kiki. Vorig jaar werd ze Nederlands kampioen in de leeftijdscategorie tot 16 jaar en nu gaat ze Europees spelen. Volgens kenners op de baan heeft Suzan alles in zich om Kiki op te volgen als Nederlands toptennisser. Wij gingen naar Berkel en Rodenrijs voor een ontmoeting met de volgende Kiki, die daar verrassend nuchter onder blijft.

Een tennistalent herken je meteen

Martin van der Brugghen, die Kiki coacht als ze in Nederland is, ziet het meteen als hij een jong tennistalent voor zich heeft. "Je kunt direct zien of ze goed bewegen, of ze goed naar de bal kijken en of ze fanatiek zijn." 

Al bij de eerste training zag Martin dat Kiki 'een goeie' was. "Dat zag je aan de blik in haar ogen. Ze was toen al groot en sterk, met een goed bal-inzicht. Ik heb die dag ook direct gezegd: 'joh, als zij wat vaker gaat spelen, dan kan ze goed leren tennissen.'" 

De trainer geeft Suzan een goede kans om ver te komen. "Ze is al Nederlands kampioen geworden en gaat nu voor een profcarrière. Het lijkt erop alsof ze in de voetsporen van Kiki gaat treden." Voorzitter Ron Twaalfhoven is nog stelliger: "als iemand hier Kiki gaat opvolgen, dan is het Suzan." 

STER reclame