Emil staat in de cabine

'IJssauna' van -110 graden: leuk wellnessdingetje of weg blessureleed?

Topsporters als Cristiano Ronaldo en Kobe Bryant zweren erbij en in de VS is het al langer een hype: cryotherapie. Oftewel: drie minuten in een cabine van -110 graden Celsius doorbrengen. De temperatuurshock zou je lichaam resetten.

Cryotherapie betekent simpel gezegd je lichaam behandelen met extreme kou. Artsen gebruiken het bijvoorbeeld om wratten te bevriezen en om, moedervlekken en pigmentvlekken weg te halen. Topsporters gaan na een training met hun hele lichaam in de kou om spierblessures sneller te laten herstellen. Nu is cryotherapie bezig met een opmars onder de gewone consument.

Cryotherapie in Nederland

Ook in Nederland is de behandeling met stikstof en koude lucht in steeds meer steden te vinden. Volgens de salons komen door de temperatuurshock hormonen en endorfines vrij, die je weerstand zouden verhogen. Ook zouden je kilo's, puistjes en rimpels minder worden.

Verslaggever Emil van Oers probeerde het uit in een vandaag geopende cabine in Amsterdam, waar je met je hele lichaam in de 'ijssauna' staat:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De grote vraag is natuurlijk: doet deze behandeling nou echt wat voor je lichaam? "Ik zou het zelf echt nooit doen", zegt hoogleraar fysiologie Jan Ravesloot. Volgens hem heeft de therapie totaal geen effect heeft op het algehele immuunsysteem.

Wetenschappelijk bewijs voor de andere positieve effecten is er ook (nog) niet echt. Uit het kleine aantal onderzoeken dat is gedaan, komt een wisselend beeld. Een aantal kleine onderzoeken laat zien dat topsporters sneller herstellen na intensieve training. Maar uit ander onderzoek blijkt weer dat er geen bewijs is dat cryotherapie werkt en dat sporters net zo goed een ijskompres kunnen gebruiken.

In plaats van ijsbad

Dat maakt wereldkampioen kickboksen Robin van Roosmalen niet zoveel uit: voor hem werkt het. Hij maakt sinds kort gebruik van cryotherapie om te herstellen na wedstrijden, in plaats van een ijsbad. "Als ik uit de cryocabine kom, voelen mijn spieren echt volledig hersteld. Alsof ik net opsta en nog niks heb gedaan".

Robin van Roosmalen

Ravesloot snapt dat voor Van Roosmalen de behandeling 'werkt': "Natuurlijk voel je wel wat, want je stapt de ijzige kou in. De sensatie van warmte als je er weer uitstapt, is dan extra fijn. Maar het is vooral gewoon een leuk wellnessdingetje".

Vrouw bevroren

Toch is het oppassen geblazen met deze vorm van wellness. In Las Vegas ging het mis: daar kwam een medewerkster van een salon om het leven doordat ze te lang in de cabine zat. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk.

Ravesloot zegt dan ook dat je een beetje moeten oppassen in de ijskoude cabine. "Je lichaam ervaart korte tijd flinke stress, je hartvaten vernauwen zich en het hart moet harder werken door de kou. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen met hart- en vaatziekten".

Echt gevaarlijk wordt het pas als je langer dan 3 minuten in de ijskou zit, omdat bevriezing dan optreedt. "Alles wat bevriest, gaat uiteindelijk stuk en dood."

Deel artikel: