Jordy Dijkshoorn beklimt De Trap

De Trap: dat doet een Rotterdams hart sneller kloppen

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

Hij is 29 meter hoog, telt 180 treden en je loopt over 60 ton staal. Vanaf de begane grond op het Stationsplein klim je naar het dak van het Groot Handelsgebouw, een van de eerste nieuwe gebouwen na de bombardementen op Rotterdam. Morgen opent burgemeester Aboutaleb de tijdelijke nieuwe blikvanger van de stad: De Trap.

Na de klim biedt de nieuwe uitkijkpost een panorama over de skyline van Rotterdam. Het enorme steigerbouwwerk staat symbool voor 75 jaar wederopbouw van een stad die zichzelf al driekwart eeuw opnieuw uitvindt.

Rotterdam is nooit af.

Jordy Dijkshoorn

NOS op 3 beklom De Trap alvast met ras-Rotterdammer Jordy Dijkshoorn, frontman van de 'futuristische funk'-band De Likt. "Geweldig die trap", zegt Dijkshoorn. "Dat doet een Rotterdams hart sneller kloppen."

Bekijk hier de klim van Jordy met een voorgedragen gedicht over zijn uit de as herrezen Rotterdam:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De steigerinstallatie die De Trap vormt, is een knipoog naar de wederopbouw. Er stond sinds de Tweede Wereldoorlog altijd wel ergens in de binnenstad een nieuw gebouw in de steigers.

Op 14 mei 1940 lieten Duitse bommenwerpers vrijwel niets heel van het historische stadscentrum. Het brak het Nederlandse verzet, want de Duitsers dreigden anders ook Utrecht en andere steden plat te gooien. De Dom staat er nog, maar voor Rotterdam was het te laat. Er zat na de oorlog niks anders op dan puinruimen en die lege plekken weer volbouwen.

Ze bombarderen de stad eigenlijk nu ook weer, maar dan met allemaal mooie gebouwen.

Jordy Dijkshoorn

De platgelegde historie maakte plaats voor brede wegen, moderne hoogbouw en iconische architectuur. Daar was ook wel driekwart eeuw voor nodig. Rotterdam wordt nu weliswaar geprezen als internationale toeristische trekpleister, maar de stad had lange tijd de reputatie van grauwe betonstad met een charme die alleen door Rotterdammers zelf werd begrepen.

De binnenstad van Rotterdam

"Mensen komen nu ook van buiten massaal naar de stad omdat ze toch een bepaald gevoel hebben voor Rotterdam", zegt Dijkshoorn. "Dat is leuk hoor, maar niet te veel toeristen natuurlijk. Daarvoor moet je lekker naar Amsterdam gaan. Mensen die over de Erasmusbrug lopen en daar een fotootje maken, dat is genoeg."

Is Rotterdam ooit af? "Nee, Rotterdam is nooit af", zegt Dijkshoorn. "Ze bombarderen de stad eigenlijk nu ook weer, maar dan met allemaal mooie gebouwen. De Markthal bijvoorbeeld, terwijl daarnaast al gewoon een markt is. Een Rotterdammer denkt: joh, laten we er nog een markthal bij zetten."

  • NOS op 3
    De Trap op het Stationsplein.
  • NOS op 3
    De Trap op het Stationsplein
  • NOS op 3
    In de steigerconstructie is 60 ton staal verwerkt.
  • NOS op 3
    De Trap op het Stationsplein
  • NOS op 3
    Jordy Dijkshoorn beklimt De Trap.
  • NOS op 3
    De Trap op het Stationsplein
  • Rotterdam viert de stad!
    Artist impression

Deel artikel: