Jochie van 10 krijgt 10k van Facebook voor Instagram-bug

De Finse Jani van 10 heeft Instagram gehackt en krijgt daar 10.000 dollar (7800 euro) voor.

Jani ontdekte dat je met een code alle geschreven tekst van Instagram kunt verwijderen. "Ik was in staat alle berichten te wissen, zelfs van Justin Bieber", zegt hij tegen het Finse Iltalehti over zijn vondst.

Om aan te tonen dat het klopte wat hij beweerde, moest hij een testbericht van Facebook, de eigenaar van Instagram, verwijderen. Dat lukte. In februari is het lek gedicht.

Bountyprogramma

Jani heeft enige technische kennis opgedaan door het coderen van games. Dat levert hem nu dus een aardig zakcentje op. Het geld komt van het bountyprogramma van Facebook. Dat fonds beloont mensen die actief op zoek zijn naar bugs. Sinds 2011 is er aan ongeveer 800 mensen in totaal een bedrag van 3,7 miljoen euro uitgekeerd. Vorig jaar was de gemiddelde beloning 1780 dollar (1548 euro) per persoon.

Jani is nu de jongste ooit die zo'n vergoeding krijgt van Facebook. Hij gebruikt het geld om een nieuwe fiets en voetbalkleren te kopen. Niet alleen voor zichzelf, ook zijn broers delen mee in het succes: zij krijgen een spelcomputer van Jani. De jongen droomt van een baan als beveiligingsexpert, want, zegt hij: "Veiligheid is heel belangrijk."

Hoe belonen andere bedrijven?

Jani komt dus goed weg met zijn 10.000 dollar. Maar hoe werkt het wereldje waarin hackers bedrijven proberen te kraken? En wat schuift het? We zochten het eerder voor je uit:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: