Deze app loodst je naar plekken zonder mobiele ontvangst

De meeste mensen balen als ze geen bereik hebben. Een kleine, maar groeiende groep gaat daar juist naar op zoek. De app White Spots helpt deze mensen om signaalvrije plekken te vinden. Wereldwijd. "In Nederland zijn er bijna geen plekken meer waar er echt geen bereik meer is", zegt Bregtje van der Haak over het project waar zij aan meewerkt.

White spots zijn witte plekken op de kaart waar geen internet of mobiel bereik is. En daarvan zijn er dus maar weinig in Nederland. "Een handjevol. Alleen een klein stukje Veluwe van enkele tientallen vierkante meters en wat stukjes langs de Duitse grens zijn nog niet verbonden", zegt Bregtje.

In de app worden de dekkingsdata van duizenden telecomoperators over de hele wereld gecombineerd en omgezet in een kaart. Een routeplanner leidt je naar de dichtstbijzijnde white spot.

De app moet een tegenreactie zijn naar bedrijven als Google en Facebook die proberen de hele wereld met elkaar te verbinden. "Nu alles met elkaar verbonden is en je altijd online kunt zijn, is offline gaan een luxe geworden", zegt Bregtje.

Bregtje maakte ook een documentaire die op 8 mei te zien is bij VPRO Tegenlicht. Daarin reist ze langs mensen die geen zin hebben om constant online te zijn. Hoewel je die niet in Nederland hebt, zijn er genoeg plekken waar je terecht kunt om mobielloos te kunnen leven, zegt Bregtje. "In Australië en Afrika zijn er meer plekken waar geen bereik is dan dat er wel bereik is."

En dat vindt ze best opmerkelijk. "2020 wordt als moment genoemd dat iedereen een smartphone moet hebben en op internet moet kunnen."

Eerst wilde iedereen online zijn, nu ook nog steeds, tegelijkertijd is er een groeiende groep die als slaaf aan hun telefoon vastzit.

Bregtje van der Haak

400 euro voor stralingsvrije nacht

In haar zoektocht naar plekken zonder bereik kwam ze ook luxe hotels tegen die een 'deep sleep-arrangement' aanbieden. Voor 400 euro per nacht kan je in een kamer verblijven waar de muren bedekt zijn met koperen platen om je stralingsvrij te houden. "Een bizarre gedachte", zegt Bregtje.

"Eerst wilde iedereen online zijn, nu ook nog steeds, tegelijkertijd is er een groeiende groep die als slaaf aan hun telefoon vastzit." Is het niet veel makkelijker om gewoon je telefoon uit te zetten? "Dat lukt veel mensen niet. Alle sites en apps zijn juist zo ontworpen om je zo lang mogelijk online te houden. Het is echt heel erg moeilijk. We moeten het leren."

Deel artikel: