NOS Op 3
ANP

"We hebben een rotklus voor je, stond in de oproep", zegt organisator van het Ereveld vol Leven Nathalie Toisuta. "Maar geloof me, diegene die daar ligt, had graag met je willen ruilen. Daar kwamen zoveel reacties op, dat we zelfs een inschrijvingsstop hebben." 

Vandaag stonden zo'n 300 mensen - onder wie veel jongeren - op het Nationaal Ereveld in Loenen als levend symbool achter een graf van iemand die omkwam in een oorlog.

Ik word gesterkt door de gedachte aan Tom. Ik denk dat hij het ook ontzettend mooi zou vinden.

Renée Krist

Renée Krist staat bij een van de graven. Haar broer Tom was VN-militair in Afghanistan en kwam op 25-jarige leeftijd om. "Als je hier staat of er als bezoeker doorheen loopt, zie je dat de graven een gezicht krijgen. Dan zie je ook wat het betekent dat die mensen er niet meer zijn. En wat voor mensen het eigenlijk waren: mensen zoals iedereen, jij en ik."

Ereveld vol Leven

Volgens Nathalie is het belangrijk dat we op een nieuwe manier herdenken. "Het is geschiedenis, maar je loopt het ereveld op en iemand van 25 kijkt je aan. Het is geen zeventig jaar oude zwart-wit foto, maar iemand in levenden lijve. Zo breng je in beeld wat deze generaties hebben gemist."

"Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Op dit ereveld liggen mensen die offers hebben gebracht voor vrede."

Betty Bausch (97) en Oscar Westra van Holthe (29, ondernemer) NOS/Harro Brouwer

Zoals verzetsstrijder Philip de Leeuw. Na een mislukte aanslag op een spoorlijn in 1944 werd hij samen met zijn vrouw Betty Bausch opgepakt. Zij kwam weer vrij, maar Philip werd samen met vijf anderen gefusilleerd. Hij ligt begraven op het Ereveld in Loenen. 

Bausch, die nu 97 is, staat vandaag bij zijn graf. Erachter staat Oscar, een ondernemer van 29. Bausch vindt het heel bijzonder om hem bij het graf van haar man te zien: "Dit is zo'n mooie herdenking. Ik ben er verschrikkelijk blij mee. Ik vind het geweldig dat iedereen er zoveel tijd voor neemt en hem op deze manier wil herdenken."

STER reclame