NOS

Buitenlandse nachtburgemeesters op stap in Amsterdam

Uit alle hoeken van de wereld zijn ze naar Amsterdam gekomen: nachtburgemeesters, nachtambassadeurs en andere prominente nachtdieren. Ze komen dit weekend samen voor ’s werelds eerste Night Mayor Summit, georganiseerd door de nachtburgemeester van Amsterdam Mirik Milan. Tijdens het congres leren ze over het uitgaansbeleid van verschillende steden, met Amsterdam als grote voorbeeld.

"Het doel van deze bijeenkomst is om kennis te delen tussen verschillende steden zodat het nachtleven in de stad daarvan kan profiteren. Zo krijgen burgemeesters, nachtburgemeesters, ondernemers en organisaties de mogelijkheid een internationaal netwerk op te bouwen", zegt Mirik.

Het nachtleven van Amsterdam staat internationaal hoog aangeschreven, zegt Mirik. "Door onze DJ’s, feesten, festivals en een gevestigde nachtburgemeester vernieuwen we het nachtleven."

Ook Tokio wil van het Amsterdamse nachtleven leren, want ondanks dat je er wel kunt stappen mag er na middernacht officieel niet worden gedanst in clubs. Dat komt door een wet uit 1948. Die werd gemaakt om prostitutie tegen te gaan. Dat gebeurde vooral in dansclubs.

Het einde van de wet zal een boost geven aan het nachtleven van Tokio.

Zeebra

Maar deze zomer verdwijnt die wet. Reden genoeg voor de Japanse rapper Zeebra om Amsterdam eens goed te verkennen. Hij is nachtburgemeester van Shibuya, de uitgaanswijk van Tokyo en uitgaansjournalist Jill Mathon neemt hem mee op pad.

Zeebra op pad in Amsterdam

Vorig jaar voerden enkele grote namen uit de Japanse muziekindustrie een campagne om een einde te maken aan die anti-danswet. Zeebra was daar één van. Hij is opgelucht dat dansclubs vanaf juli ook na middernacht open mogen blijven. "Het is het begin van een nieuw hoofdstuk van het Japanse nachtleven."

NOS
Zeebra wil een hoop leren over het uitgaansleven hier, zodat hij dat kan toepassen in Shibuya.

Zeebra verwacht dat het stukken beter zal gaan met het nachtleven van Tokio als de clubs straks langer open mogen blijven. "Eindelijk kunnen we samenwerken met buitenlandse DJ’s en investeerders. Daar hebben we lang op moeten wachten."

Deel artikel: