NOS Op 3
Sabine van Holsteijn

"Ik ben inmiddels de tel kwijtgeraakt van het aantal bezoekjes", vertelt Sabine van Holsteijn (22). Als je lid bent van een studentenvereniging ken je haar misschien al, zo niet: dit is de Verenigingsverzamelaar. Sabine reist het hele land door en gaat langs bij studentenverenigingen, op zoek naar mooie almanakken, T-shirts van introductieweken en posters van lustrumfeesten.

"Ik kom zelf uit Delft en daar is het ook begonnen", zegt Sabine. "In 2007 liep ik door het centrum van Delft en zag ik de vlag van studentenvereniging Virgiel. Even later kwam ik in een boekwinkel waar de almanak van dezelfde vereniging lag en toen dacht ik 'hé, die is mooi'. Toen ben ik eigenlijk begonnen met verzamelen."

Sabine van Holsteijn

Sabine gooit de ene studentenafkorting na de andere eruit: ze weet duidelijk waar ze het over heeft. Twee tot vier keer per jaar gaat ze langs bij de grote verenigingen in grote studentensteden."Ik maak onderscheid tussen een introductieweekbezoekje en een jaarbezoek. De eerste plan ik tijdens introductieweken en dan krijg ik allerlei promotiemateriaal, zoals posters en stickers. Bij een jaarbezoek krijg ik bijvoorbeeld de nieuwe almanak." En de grote verenigingen, zoals het USC in Utrecht en Laurentius in Rotterdam, bezoekt ze nog vaker.

Van een sticker en een flyer lig ik natuurlijk niet wakker, maar als ik weet dat er een shirt van een introductieweek of een almanak te scoren is, zit ik altijd wel in de starthouding.

Sabine

Opvallend: de verenigingsverzamelaar zit zelf niet bij een vereniging. Waarom zou je dit dan doen? "Simpelweg omdat ik het leuk vind. Ik heb er niet echt een doel mee, maar het is leuk dat ik veel van Nederland zie. Ik krijg er energie van; ik maak iets mee."

Van de verenigingen waar Sabine het meeste waarde aan hecht, wil ze niets missen, zoals het Delfts Studenten Corps (DSC). "Van een sticker en een flyer lig ik natuurlijk niet wakker, maar als ik weet dat er een shirt van een introductieweek of een almanak te scoren is, zit ik altijd wel in de starthouding."

Sabine van Holsteijn

"De vlag van Virgiel is toch wel het meest bijzonder voor me", zegt Sabine. "M'n hobby is daar toch mee begonnen. Maar ook mijn band met DSC is heel bijzonder, toen ik daar een tijd geleden langskwam mocht ik hun corpsvlag aan mijn collectie toevoegen." Sabine mag de vlag niet aan de buitenkant van haar huis ophangen. "Dus dat doe ik ook zeker niet", zweert Sabine. "Ik bewaar hem nu veilig in de kast, want ik wil hem ook niet blootstellen aan het vocht in mijn slaapkamer."

Sommige mensen denken toch al gauw aan het stigma dat studenten alleen bij een vereniging zitten om te zuipen.

Verzamelaar Sabine

Krijg je dan geen rare reacties? "Sommige verenigingen reageren wat terughoudend. Die mogen niets geven omdat ik geen lid ben. En soms vragen mensen ook wel eens 'Wat moet je nou weer bij die studenten?' Die denken toch al gauw aan het stigma dat studenten alleen bij een vereniging zitten om te zuipen. Maar ze zien niet de zelfontplooiing en de ontwikkeling die veel studenten daar doormaken." 

Zo lang Sabine het nog leuk vindt om te doen, blijft ze doorgaan met verzamelen. "Ik ben eigenlijk een beetje lid van iedere vereniging. En heel veel verenigingen behandelen me ook zo", besluit Sabine. 

STER reclame