Amsterdamse lantaarnpalen motiveren je om te gaan hardlopen

'Je bent halverwege, ga zo door.' Lantaarnpalen in het Amsterdamse Oosterpark motiveren vanaf vandaag bezoekers van het park om meer te gaan bewegen.

Aan de palen zitten zogenoemde beacons, die communiceren met de app Bambea op je telefoon. Het is een experiment van onder andere de gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

De zendertjes meten via bluetooth de afstand, duur en snelheid die iemand loopt. Daarop krijgt de beginnende hardloper feedback. "Als je bijvoorbeeld langs een bankje loopt hoor je dat dit een mooie plek is om een warming-up te doen. In de app zie je dan een video met een oefening", legt Nikki Nibbeling van de HvA uit. "Of als je een tijdje niet hebt gesport, hoor je 'hé we hebben je een tijdje niet gezien'."

Bij wijze van proef hangen de beacons nu in het Oosterpark en het Marineterrein in de hoofdstad. Het doel: de bewoners van Amsterdam-Oost meer laten bewegen.

"De app onderscheidt zich door zich niet alleen te richten op hardlopers, maar op bewegen in het algemeen", zegt Nibbeling. De komende 2,5 maand wordt met 50 mensen getest of het werkt.

Deel artikel: