Papa's met hun kinderen

Nederlandse wereldprimeur: Renske, hoogleraar Vaderschap

Renske Keizer mag zich vanaf vandaag officieel de allereerste hoogleraar Vaderschap ter wereld noemen. Vanmiddag spreekt ze haar oratie uit, en daarmee maakt ze het hoogleraarschap aan de Universiteit van Amsterdam officieel. Volgens Renske is er nog maar weinig bekend over de invloed van vaders op de ontwikkeling van hun kind.

Daar wil ze verandering in brengen.

Renske wil niet alleen kijken naar de rol van de vader in de opvoeding, maar ook naar het totale plaatje. Bijvoorbeeld: welke rol spelen andere familieleden in de opvoeding en welke rol speelt het land waarin de vader woont?

Dat juist een vrouw op de leerstoel Vaderschap zit, ziet Renske niet als nadeel. "In Nederland worden moeders nog altijd op een voetstuk geplaatst. Als je als vrouw zegt dat vaders een unieke invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen en dat ze daarvoor de ruimte moeten krijgen, komt dat misschien eerder aan bij Nederlandse moeders."

Blijkbaar ben je maar één dag papa, maar wel iedere dag mama.

Renske Keizer over het woord 'papadag'

"Ik zal nooit zeggen: vaders u moet meer thuis zijn. Maar het Nederlandse beleid is nu eenmaal zo ingesteld dat vaders weer aan het werk gaan als het kind geboren is. Dáár zit wel ruimte voor verandering."

Tot die tijd is er voor sommige vaders 'papadag'. "Dat is een vreemd woord, blijkbaar ben je maar één dag papa, maar wel elke dag mama", zegt Renske.

Voor sommige vaders is die dag heilig, voor anderen simpelweg de enige optie, omdat ze een functie hebben waarvoor ze vijf dagen op het werk moeten zijn.

Drie jonge vaders over het vaderschap

Isodoor Jonker (30) woont met zijn gezin in Haarlem en werkte voor de geboorte van zijn dochter vijf dagen per week, maar is een dag minder gaan werken. "Fleur en ik moesten na de geboorte natuurlijk wel wat plannen, omdat iedere dag iemand bij het kindje moet zijn."

"Fleur en ik staan eigenlijk best fifty-fifty in de opvoeding, ik doe vaker de boodschappen, en neem Maya-Sophia dan mee. Fleur kookt vaker. En ja, als Maya het niet lekker vindt, kan ik wel aankomen met m'n idealen over biologisch eten, maar dan eet ze het toch niet."

"En natuurlijk zijn er de klassieke mannelijk en vrouwelijke dingen. Ik laat Maya iets vaker gevaarlijke dingen doen en daardoor huilt ze wat vaker bij mij. Fleur zorgt bijvoorbeeld wat vaker voor een crèmepje, dat zijn dan weer dingen waar ik niet aan denk."

Jorge Becerra Beltran (33), wil best wat vaker thuis in Amsterdam zijn, maar kan dat niet, omdat hij vijf dagen manager is bij een bedrijf. Moeder Ilona werkt vier dagen, maar kan er door ouderschapsverlof drie van maken.

"Ilona en ik zitten heel erg op één lijn wat betreft de opvoeding. We kijken allebei wat we goed vinden aan de opvoeding en hebben het daar samen over. En voor advies gaan we natuurlijk ook langs bij het consultatiebureau en vragen we onze vrienden."

Luiers verschonen

"Toen Milena net geboren was heb ik veel tijd doorgebracht met de vroedvrouw", zegt Jorge. "Zij heeft me bijvoorbeeld laten zien hoe ik luiers moet verschonen en wat ik moet doen als Milena gaat huilen. Dus ik had genoeg introductie tot het vaderschap."

Steven Bunt (38) en zijn man (34) Frank de Jager wonen in Giethoorn en werken beiden fulltime, maar hebben nu nog ieder een dag ouderschapsverlof. Zij hebben co-ouderschap met een lesbisch stel en Quinten is afwisselend drie of vier dagen bij hen.

"Door het ouderschapsverlof kunnen we de dagen dat wij Quinten hebben thuis zijn. Als dat ophoudt is het ons plan om structureel minder te gaan werken. Nu werken we allebei naast het verlof nog vier dagen." Maar Steven zegt dat hij en Frank in dat opzicht ook wel mazzel hebben gehad met werkgevers die hen die ruimte geven.

Hoewel Quinten biologisch gezien van mij is, zijn we beiden papa.

Steven over zijn rol als papa.

Steven ziet nog niet een heel sterke rolverdeling in de opvoeding van Quinten. "Omdat Frank en ik aparte dagen met Quinten hebben, zijn we ook gewend om alles te doen. En Quinten is ook pas een jaar oud, dus we moeten ook nog maar kijken hoe het straks gaat met de rolverdeling."

"Toen Quinten net geboren was, had ik wel heel sterke gevoelens toen hij voor het eerst naar buiten ging. Toen dacht ik 'oh, let alsjeblieft goed op hem, je moet hem goed beschermen'."

"Nu ben ik misschien iets meer aan het ontdekken met Quinten, maar ook Frank doet dingen met hem", zegt Steven. "Ik stoei misschien wat meer met hem, maar ik wil de rolverdeling eigenlijk niet zo zwart-wit maken. En hoewel Quinten biologisch gezien van mij is, zijn we allebei papa."

Deel artikel: