Profiel van Charlotte

Dit doet lsd met je hersenen

Voor het eerst is met een hersenscanner onderzocht wat er in je hoofd gebeurt als je lsd neemt. Hoe je hersenen tot deze ervaringen komen, was de grote vraag van het onderzoek. Twintig mensen gingen in naam der wetenschap trippend de scanner in. Wij spraken ervaringsdeskundigen over hun trip. Leek hun trip op die in het onderzoek?

Tijdens de onderzoeken kwamen de wetenschappers erachter dat verschillende delen in de hersenen onder invloed van lsd hun eigen leventje gaan leiden. Het gebied dat het zicht regelt, kreeg daardoor veel informatie van delen in de hersenen waarmee het normaal weinig te maken heeft. Gevolg: je gaat allerlei dingen zien en ervaren die er eigenlijk gesproken niet zijn.

De wanden gingen golven, van binnen naar buiten. En de houtvezels waren een soort gouden glinsters.

Charlotte over haar lsd-trip

Charlotte (24) herkent dat wel. Zij nam anderhalf jaar geleden op het Boom festival in Portugal lsd met een groep vrienden. Een uur nadat Charlotte de harddrugs had genomen, begon ze dingen te zien.

"Ik keek op een gegeven moment naar m'n handen en toen zag ik daar ineens allerlei patronen in", beschrijft ze. "De rimpels werden een stuk dieper en begonnen te vibreren. Ik zei tegen een vriend 'wow, moet je dit zien'. Hij zat ook aan de lsd en snapte wel wat ik bedoelde."

Alle zintuiglijke waarnemingen wordt door elkaar geschud.

Tom over zijn lsd-ervaring

Charlotte denkt dat haar trip acht uur duurde. "Tijd is heel moeilijk in te schatten als je lsd op hebt. Dat had ik bijvoorbeeld ook toen ik naar de wc ging en eventjes in dat hokje bleef zitten. Iemand klopte na een tijdje aan: 'Charlotte, gaat het goed?' Ik zei toen: 'Ja, het gaat super goed. Ik zit hier eigenlijk wel lekker'. Ik had geen idee hoe lang ik daar inmiddels zat."

In de vierkante meter van het wc-hokje kon Charlotte even bijkomen van de immense hoeveelheid prikkels - bomen en blaadjes die paars en blauw kleurden, verdorde grassprietjes op de grond waar ze ineens structuur in zag - die ze door de lsd kreeg: "Ik had eindelijk overzicht. Maar ook hier zag ik dingen. De wanden gingen golven, van binnen naar buiten. En de houtvezels waren een soort gouden glinsters."

Charlottes schaduw op de Boom-wc

Tom (30) begon ook van alles door elkaar te zien toen hij lsd gebruikte. "Het grappige is dat als je bijvoorbeeld een hard geluid hoort, dat dat invloed kan hebben op wat je ziet; je ziet het geluid echt in beeld komen", zegt Tom. "Beeld is nog maar één van de aspecten die veranderen. Alle zintuiglijke waarnemingen wordt door elkaar geschud. Als je proeft, kun je daarvan een beeld krijgen."

Lsd nemen zorgt niet alleen voor bizarre ervaringen, maar kan ook ingezet worden bij de behandeling van bijvoorbeeld depressies. Wij spraken daar eerder al onderzoeker Robin Carhart-Harris over:

'Patiënten krijgen spontane inzichten.'

Charlotte zegt niet zo snel iets te zien in lsd gebruiken als ze depressieve gevoelens zou hebben. Nadat ze twee jaar geleden was afgestudeerd, voelde ze zich ook weleens down. "Ik viel in een zwart gat met van die dagen dat je heel moeilijk uit bed komt. Dat je niet zo goed weet waarom je dat zou doen, maar dat je het toch maar doet, omdat je moet werken."

"Tijdens mijn trip voelde ik me ook wel eens eenzaam", zegt ze. "Ik had echt moeite met mezelf uitdrukken. Het voelde alsof ik een beetje opgesloten zat in een coconnetje. Als ik depressieve gevoelens zou hebben, zou ik dan ook geen lsd willen gebruiken om dat te verhelpen."

Maar volgens Tom kunnen problemen tijdens een lsd-trip ook omgezet worden in iets positiefs. "Als je uren met een probleem hebt geworsteld, voelt dat met lsd ineens niet meer als een probleem. Plots heb je de oplossing; met de prikkels die binnenkomen, lijk je alles beter te kunnen analyseren."

Deel artikel: