Een aantal Adélie-pinguïns

Meehelpen kan: pinguïns tellen voor de wetenschap

Zeg vanavond alles maar af. Het pinguïn tellen op Antarctica is weer van start. De Universiteit van Oxford probeert erachter te komen hoeveel pinguïns er op Antarctica leven en hoe ze die diertjes kunnen beschermen. Daar begonnen ze een paar jaar geleden al mee met 50 camera's in de pinguïnkolonies. En iedereen kon van achter z'n pc meetellen.

Nu gaat het project verder met een nieuwe versie: PenguinWatch 2.0 en weer wordt de hulp van het publiek ingeroepen. Er hangen inmiddels meer dan 75 camera's op het continent, die elk uur een foto nemen. De foto's worden dan naar Oxford gestuurd, waarna iedereen thuis kan gaan klikken.

"Het is gelukt om veel mensen thuis te laten meewerken, maar de feedback van onze kant was wat minder, vonden mensen die meehielpen", zei hoofdonderzoeker Dr. Tom Hart tegen de BBC. Daarom krijg je in deze versie ook de resultaten van je inspanningen te zien.

Uit die eerste tellingen is al gebleken dat de populatie van Adélie-stormbandpinguïns in het Zuidpoolgebied afneemt en dat er een verband is met klimaatverandering. De wetenschappers willen weten waar de dieren precies door bedreigd worden en hoe ze die bedreigingen kunnen tegenhouden.

"Antarctica is de thermostaat van de aarde, dus het is belangrijk om te begrijpen wat hier gebeurt", zegt BBC-verslaggever Victoria Gill, die meereisde naar Antarctica. "Niet alleen om het leven hier te beschermen, maar ook om te weten wat er in de toekomst met ons eigen klimaat gebeurt."

PenguinWatch is een van de vele crowdsource-wetenschapsprojecten van Zooniverse. Daar kun je meehelpen data verzamelen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van planeten tellen tot het wild in de Serengeti.

Deel artikel: