NOS Op 3
EPA

Een emoji zegt vaak meer dan duizend woorden, maar soms wel de verkeerde. Dat komt doordat we individueel iedere emoji net even anders interpreteren dan de bedoeling is. Dat verschil is groter als je een emoji verstuurt naar iemand met een ander merk telefoon, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Minnesota. 

Neem het breed grijnzende gezicht met lachende ogen bijvoorbeeld. 

Het breed grijnzende gezicht met lachende ogen op iPhone, Android en Samsung NOS

Op de iPhone heeft de emoji zijn tanden op elkaar, waardoor hij niet alleen kan lachen, maar misschien ook een tikje zenuwachtig is. Stuur je die vlak voor een belangrijke sollicitatie aan je moeder, dan denkt zij misschien dat je het een lachertje vindt. Want op een Samsung-toestel heeft dezelfde emoji opeens blosjes en zijn mond open.  

Op Whatsapp zien de meeste gebruikers alleen de iPhone-variant, maar de onderzoekers ontdekten ook dat ook dezelfde emoji (op dezelfde telefoons) al verschillende interpretaties oplevert. Het wordt dus nog ingewikkelder als die emoji's ook nog tussen verschillende telefoons worden verstuurd. 

Handjes in de lucht of stop? NOS

De persoon die beide handen in de lucht steekt om iets te vieren, levert veel verwarring op. Dat komt onder andere doordat de persoon op de iPhone en Android ontbreekt, daar wordt de emoji soms ook verstuurd als iemand "ho" of "stop" wil zeggen.

En ga zo maar door: ben je aan het bidden? Nee, op veel toestellen is dat een high five. Ben je aan het flirten met een opgetrokken mondhoek? Op telefoons van Microsoft en Samsung is dat gezicht heel tevreden.

De veiligste opties zijn het slapende gezicht, het blije gezicht en het gezicht met hartjes in de ogen. Die zien er op de meeste toestellen hetzelfde uit en leveren vrijwel geen verwarring op.

Dus de volgende keer als jij je collega of moeder niet snapt, of als een Tinder-gesprek stukloopt, kun je gerust emoji's de schuld geven. Of neem het zekere voor het onzekere en kijk hier hoe de emoji's er op andere telefoons uitzien.

STER reclame