Een Franse kapper 'flikker' noemen is niet per se discriminatie

tijd van publicatie
Flickr / CC 2.0 / juanedc / by

Het is geen discriminatie om een Franse kapper 'flikker' te noemen. Een ontslagen kapper spande een zaak aan, nadat hij van zijn baas een sms'je had gekregen waarin stond dat hij een 'flikker' was. Volgens de rechter is het niet homofoob, "omdat in kapsalons nou eenmaal veel homoseksuelen werken".

Niet geheel verrassend roept de uitspraak behoorlijk wat weerstand op. De meeste mensen, onder wie de Franse minister van Arbeid, zijn geschokt door de beslissing.

Oké, waar is dit allemaal begonnen? De kapper in kwestie was een dag ziek, maar zat nog in zijn proefperiode. Blijkbaar een reden of de druppel voor zijn baas om hem te ontslaan. 

Na het ontslag kreeg de kapper een sms'je van zijn baas dat eigenlijk niet voor hem bedoeld was. 

Ik ga [naam van de werknemer] niet houden. Ik heb geen gevoel bij hem. Hij is een flikker.

Sms'je van de baas

De kappersbaas gebruikte 'PD' - een Franse term voor flikker, of mietje. De ontslagen kapper begon naar aanleiding van het bericht een rechtszaak wegens discriminatie. 

Maar de rechter is het niet eens met de beledigde kapper. Het is een ongepast sms'je, zegt de rechter, en wel beledigend. Daarom moet de werkgever 5000 euro betalen.

Maar het was niet de reden voor het ontslag, en daarom geen discriminatie. De rechter zegt dat, "zich verplaatsend in het kappersmilieu, de term 'homo', zoals gebezigd door de werkgever, niet als homofoob kan worden aangemerkt, omdat het bekend is dat kapsalons vaak homoseksuelen inhuren - zonder dat het tot problemen leidt". 

Kortom, de rechters zeggen: in kapsalons werken vaak homo's, dus zo'n sms'je is niet discriminerend. Organisaties voor homorechten schreeuwen moord en brand. Ze vinden het "verbijsterend" en een "vorm van homofobie die bijdraagt aan de versterking van het homofobe klimaat". Waarschijnlijk gaat de ontslagen kapper in beroep.