NOS Op 3
ANP

Amsterdam mag zich twee jaar lang de Europese hoofdstad van innovatie noemen. De stad is de winnaar van de finaleronde van de iCapital-competitie, een prijs die iedere twee jaar wordt uitgereikt door de Europese Commissie.

Volgens de jury onderscheidt onze hoofdstad zich in het goede klimaat voor start-ups en de deeleconomie (een maatschappij waarin veel gedeeld wordt). Ook prijst de jury de manier waarop het stadsbestuur over innovatie nadenkt. 

Begin vorig jaar werd oud-eurocommissaris Neelie Kroes ingesteld om het start-upklimaat in heel Nederland aan te pakken.

Zak geld

Amsterdam nam het in de finale op tegen acht andere steden - waaronder Berlijn, Parijs en Milaan. Ook Eindhoven was genomineerd. Aan het winnen van de competitie is een lekker geldbedrag verbonden: 950.000 euro. Dat geld is bedoeld om innovatie in de stad nog meer aan te jagen. 

Eindhoven grijpt naast de prijzen

Dat de prijs naar Amsterdam gaat, is een tegenvaller voor Eindhoven. Die stad presenteerde zich in de aanloop naar de finale door een samenwerking met de TU Eindhoven. Er werd een speciaal lichtplan ontwikkeld voor uitgaansgebied Stratumseind, waarin met verschillende kleuren licht werd geëxperimenteerd om agressie te voorkomen.

Het was niet genoeg om in de prijzen te vallen. Parijs en Turijn delen de tweede plaats.

STER reclame