AFP

Via +31-852 085 000 bel je een willekeurige Zweed

De Zweedse VVV wil meer toeristen lokken en hoopt dat buitenlanders meer over Zweden te weten komen dan alleen over Ikea, ABBA en Pippi Langkous. En wie vertellen beter over Zweden dan Zweden? Precies.

Als je nu 0031-852 085 000 (lokaal tarief) belt, krijg je willekeurig een Zweed aan de lijn. Niet íedere Zweed doet mee, alleen mensen die zich via een app hebben aangemeld, kunnen worden gebeld.

Het is dus niet te zeggen wie je aan de lijn krijgt, hoe oud die is, of waar in Zweden diegene woont. Een van de deelnemers is de 43-jarige Daniel uit de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hij werkt voor een start-up die voor vrouwen hun menstruatiecyclus berekent.

"Ik vind het leuk om over Zweden te vertellen. We zijn een progressief en modern land en daar zijn we best trots op." Naar eigen zeggen heeft hij al twintig tot dertig telefoontjes gehad. "Ik kan goed multitasken en bel met mensen terwijl ik in de auto zit of in huis bezig ben. Op mijn werk zet ik de app uit, anders kan ik bezig blijven."

Als we het nummer nog een keer draaien krijgen we de 59-jarige Beni aan de lijn. Hij is professioneel gids en loopt als we hem bellen net met zijn honden in het bos.

'Eén land belt alleen maar om Zweedse vrouwen'

Ook Daniel krijgt mensen uit heel Europa en de Verenigde Staten te spreken. "Veel mensen zijn gewoon geïnteresseerd in hoe dit systeem werkt. Anderen willen echt wat over Zweden weten." Soms zitten er ook minder serieuze gesprekken tussen. "Ik kreeg gisteravond een stel Franse jongens aan de lijn die zo stoned waren als een garnaal. Ze bleven maar giechelen en in half Frans/Engels vragen stellen. Kan ik ook wel om lachen hoor!"

Wat Daniel ook opvalt is dat er bellers uit één bepaald land eigenlijk vooral bellen met als doel om Zweedse vrouwen te spreken. "Wij staan internationaal nogal bekend om ons vrouwelijk schoon." Uit welk land die telefoontjes komen, wil Daniel niet kwijt. "Ik ben er niet op uit om een heel land zwart te maken, haha!"

Deel artikel: