NOS Op 3
The Simpsons

Een goedmakertje van de Australische telecomprovider Telstra heeft voor een nieuw downloadrecord gezorgd. Klanten mochten na een storing twee dagen zonder datalimiet gebruik maken van mobiel internet. En daar profiteerden honderdduizenden aussies van.

In 24 uur werd voor ruim 2600 terabyte aan data binnengehaald. Dat staat gelijk aan 3,4 miljoen HD-films. Niet eerder werden op één dag zoveel data verbruikt door de klanten van Telstra, het grootste telecombedrijf van Australië.

Alles van Wikipedia

John Szaszvari van 27 uit Sydney is in zijn eentje verantwoordelijk voor 1/2600ste van het totale verbruik. Hij harkte bijna 1 terabyte binnen. Daar zaten onder meer 24 seizoenen van The Simpsons bij en de complete Wikipedia-database voor offline gebruik.

John Szaszvari Facebook

Het lukte Szaszvari volgens The Age om op een dag zoveel te downloaden, omdat hij dicht bij een mobiele zendmast woont. Daardoor haalde hij een downloadsnelheid die vele malen hoger lag dan de gebruikelijke 4G. 

Hij is ook echt van plan alle afleveringen te kijken. "Het is vanaf nu altijd film- en tv-avond bij mij thuis", zegt hij.

Storingen

In twee maanden tijd lag het mobiele netwerk van Telstra er vier keer uit. De laatste keer was op 18 maart. Bij die laatste storing konden meer dan een half miljoen mensen twee uur lang niet bellen.

Het is de tweede keer dat Telstra met een compensatiedag komt. Op Valentijnsdag was ook al de mogelijkheid om onbeperkt te downloaden. Toen werd er voor de helft minder gedownload dan gisteren het geval was.

Concurrerende providers haakten de afgelopen maanden slim in op de malaise bij Telstra. Zij kwamen met speciale aanbiedingen om klanten weg te trekken. Al is het de vraag of een alternatief als Vodafone beter zal werken:

Telstra staat na de storingen niet ineens bekend als onbetrouwbaar, zegt onze correspondent Robert Portier. "Sterker nog: ze zijn hier de meest betrouwbare provider. Ze hebben als enige dekking in het hele land, simpelweg omdat ze daar als nationale telefoonprovider wettelijk toe verplicht zijn. De storingen zullen ze dus waarschijnlijk niet veel klanten kosten."

Bij Telstra zijn ze trouwens vooral blij dat het netwerk zonder storingen de downloaddag heeft overleefd.

STER reclame