Joep Tiernego en zijn team

'Autisme en teamsport gaan wél goed samen'

De komende dagen wordt er extra aandacht gevraagd voor een stoornis waar ruim 190.000 Nederlanders aan lijden: autisme. Vandaag is namelijk door de VN uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag en begint ook voor de zevende keer de Autismeweek.

Het thema van de Autismeweek is dit jaar sport en bewegen. "Mensen met autisme hebben ook vaak last van depressies, angststoornissen en burn-outs", vertelt Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten helpt om deze problemen aan te pakken."

Dat autistische mensen veel baat kunnen hebben bij sport, weet de 24-jarige Joep Tiernego maar al te goed. Hij heeft zelf PDD-NOS, een vorm van autisme. "Als ik volleybal, gaan de oogkleppen op en vergeet ik even alles."

Joep speelde drie jaar volleybal in de eredivisie en was één seizoen op Europees niveau actief. Nu doet hij met de Arnhemse club Arvevo mee in de eerste divisie.

Joep in actie

Een leven zonder sport is voor hem ondenkbaar. "Ik heb een sterker rechtvaardigheidsgevoel dan anderen en kan daarom slecht tegen onrecht. Het is alleen niet altijd mogelijk of gepast om je hierover uit te spreken, terwijl ik van nature heel direct ben. Het is dan heerlijk om je frustraties er in de sporthal uit te zweten."

Autisme en sport

Je zou denken dat Joep door zijn autisme juist moeite heeft met een teamsport als volleybal. Hij hoort dat wel vaker, maar in zijn geval klopt dat vooroordeel niet. "Ik volleybal al sinds mijn tiende. Ik denk dat ik ondertussen gewend ben geraakt aan alle prikkels bij volleybal."

Verder benadrukt Luijckx dat niet alle mensen met autisme schuw zijn. "Autisme bestaat in verschillende vormen. Er zijn autisten die sociaal contact het liefst vermijden, maar er zijn ook autisten die zich juist graag onder andere mensen begeven."

Joep kan zich geen leven voorstellen zonder volleybal

Joep hoort bij die laatste groep. "Bij volleybal kom je heel dicht in de buurt van anderen. Je krijgt veel directe feedback en leert veel ongeschreven regels, bijvoorbeeld dat je niet al te serieus moet reageren op sarcastische grapjes. Veel van mijn sociale vaardigheden heb ik te danken aan deze sport."

Andersom heeft het volleybalteam ook veel te danken aan Joep. "Ik zie dingen die niet iedereen ziet, zoals een hand die verkeerd staat of kleine gaatjes. Daar mik ik dan op met de bal."

Joep heeft veel geleerd van zijn ploeggenoten

Wat hij andere mensen met autisme graag mee wil geven? "Ga lekker sporten. Je raakt niet alleen je frustraties kwijt en je leert niet alleen een hoop, je hoort ook nog eens wat en je komt buiten. Kortom, het is heerlijk."

Deel artikel: