NOS Op 3
NOS

Morgen staan er 4000 Brazilianen te volleyballen op honderd velden op het strand van Salvador in Brazilië. Dan wordt de Super Sacada gehouden, volgens de organisatie het grootste volleybaltoernooi van Brazilië. Hoewel er alleen maar Brazilianen aan meedoen, heeft het een Nederlands tintje. Het wordt namelijk mede georganiseerd door een stel Nederlandse studenten.

Het is voor het eerst dat het toernooi wordt georganiseerd. De Super Sacada wordt gehouden ter voorbereiding van de Olympische Spelen en moet de bevolking opwarmen voor de sport, "maar we doen het ook vooral om de armen in Brazilië de mogelijkheid te geven om te sporten", zegt Tom van Veen (21). Samen met Milou Bruinenberg (21) en Rob Engels (26) helpen zij bij de organisatie. Normaal organiseren zij het Hajraa Buitentoernooi in Eindhoven, met 4500 deelnemers "het grootste buitenvolleybaltoernooi van Europa", zegt Tom.

Super Sacada

Eindhoven en Salvador zijn anders

Eindhoven en Salvador verschillen wel een beetje volgens Tom, die met zijn medestudenten aan het strand van Salvador verblijft. "Er is hier heel weinig gras, dus dat was geen optie. Het toernooi wordt op het strand georganiseerd." Beachvolleybal dus? "Nee, dat speel je twee tegen twee, morgen spelen er teams van zes man tegen elkaar."

De Super Sacada is daarbij ook een vrij en open toernooi. "Iedereen mag meedoen en je mag ook zelf de tegenstander uitkiezen." Het gaat de studenten vooral om het plezier dat de Brazilianen hebben. Scheidsrechters zijn er wel. "Studenten hebben zich opgegeven als vrijwilliger, maar echte scheidsrechters zijn het niet, ze houden alleen de score bij." Het gaat vooral om plezier hebben, zegt Tom.

Jorge Martins Muzy kwam langs in Eindhoven. NOS

Het begon allemaal twee jaar geleden, toen een Braziliaanse volleyballer met een cameraploeg langskwam op het Eindhovense toernooi. Na het zien van het Hajraa Buitentoernooi op de Braziliaanse televisie, kwam Jorge Martins Muzy, een investeerder en de hoofdorganisator, langs in Eindhoven. Zoiets wilde hij ook in Salvador. "Door onze ervaring met het organiseren van een groot volleybaltoernooi konden we met veel praktische dingen helpen."

Sjouwen met palen en netten? "Nee, nee! Daar worden gewoon mensen voor ingehuurd. Wij helpen met de logistiek, wij weten hoe je zo'n groot volleybaltoernooi kan organiseren en wat je daarvoor nodig hebt."

"Alle materialen worden gesponsord en na het toernooi cadeau gedaan aan de arme gemeenschappen", zegt Tom. Het is dus ook een sociaal project. "Zo kunnen de allerarmsten sporten."

Hier wordt er morgen gevolleybald, maar ook gefeest. NOS

Het is niet alleen maar werken aan de Zuid-Amerikaanse kust voor de studenten. "De eerste twee dagen was er nog niks te doen, dus hebben we een beetje vakantie gevierd." Zo werd het drietal rondgeleid in een favela door een student en zijn ze op bezoek geweest bij een organisatie die schildpadden helpt met broeden en de schildpadjes vervolgens veilig uitzet.

Morgenochtend om 9.00 uur lokale tijd begint het toernooi en duurt de hele dag. En nacht. "Na het toernooi is er een groot feest op het strand."

STER reclame