Op de VU zie je studenten die staand zitten te studeren

Ze zijn zeldzaam: mensen die staand werken op een kantoor. Een deel van studenten en medewerkers van de VU kan dat nu ook; er is namelijk een installatie geplaatst waar je alleen (half) staand of zelfs liggend kan werken.

Het experiment staat sinds vorige week op de universiteit en blijft tot eind mei. Initiatiefnemer Hidde van der Ploeg legt uit: "Het is een alternatief om niet de hele dag op je billen te zitten. Dat zitten is natuurlijk gedrag, maar het is te veel." Want al dat zitten is niet goed voor je: het kan onder meer leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes.

VU-staand-studeren

De hele dag staan?

Nee, dat hoeft niet, legt Scherder uit. "Maar we moeten echt oppassen dat we niet de hele dag zitten. Maximaal 2,5 uur per dag, dan even onderbreken door te bewegen, dan weer zitten, enzovoorts."

"En dan niet denken dat je een hele dag zitten met een uurtje sporten 's avonds wel kunt compenseren. Zo werkt het niet. Je moet zitten echt onderbreken, en dan het liefst een half uur aaneengesloten."

Hoe dan?

Als Scherder een eigen bedrijf zou hebben, zou hij van zijn werknemers vragen om wandelend te lunchen of te vergaderen. "Dat is echt geen tijdverspilling, vergaderen aan een tafel is dan wel overzichtelijk, wandelen terwijl je vergadert is minstens zo productief. We worden creatiever en onze concentratie is beter."

Over mensen die de lift pakken, is Scherder kort. "Als je een of twee etages omhoog moet, je hebt geen beperkingen, maar pakt toch de lift, dan zouden we je moeten uitlachen. Pak die trap gewoon! Ik neem op de VU altijd de trap, ook al moet ik naar de tiende etage. Maar ja, ik heb ook wel een voorbeeldfunctie."

Deel artikel: