Kunnen we nog autorijden zonder navigatie?

We gebruiken steeds vaker telefoons en navigatiesystemen om de weg te vinden. Handig misschien, maar daardoor weten we vaak niet meer waar we naartoe moeten als die apparaten uitvallen.

Daarvoor waarschuwt de Britse tech-deskundige Roger McKinlay in een column in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. McKinley was betrokken bij een team dat de voorloper van het gps-systeem ontwikkelde.

Wij spraken een aantal jongeren die erkennen dat het zonder navigatie lastig in om van A naar B te komen. Survival-expert Dennis legt uit wat je het beste kunt doen als je niet wilt verdwalen.

'Ik volg meestal mijn eigen blupje'

Uit een rondvraag die we deden op Twitter, blijkt dat een deel van bijna 500 mensen de weg naar zijn of haar werk niet kan vinden zonder navigatie:

Evelien Schut is onderzoekster aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat we moeite hebben de weg te vinden zonder hulp van een navigatiesysteem, heeft volgens haar te maken met een gedeelte van onze hersenen waarin we ruimtelijke informatie opslaan: de zogenoemde hippocampus.

"Om informatie in onze hersenen te kunnen verwerken, moet je aandacht hebben voor je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het opmerken van straatnaamborden", zegt Schut.

"Die informatie wordt niet goed verwerkt als je alleen op je navigatie afgaat. Daardoor herken je de route niet en is het lastiger om een volgende keer zonder navigatie de weg te vinden."

Trainen

Het komt erop neer dat het systeem van de hersenen niet geactiveerd wordt als je gewoon het bolletje op je navigatie volgt. Schut: "Het brein is een spier die altijd getraind moet worden om het gezond te houden."

Je kunt het jezelf dus altijd nog aanleren. "Als je goed oplet en aandacht hebt voor wat je ziet, moet je er wel uitkomen", stelt Schut gerust.

Survival-expert Dennis leert mensen kaartlezen en maakt daarvoor wilde trektochten. Hij tipt om, ook als je een navigatiesysteem gebruikt, van tevoren de route te checken. "Dan zie je wat er gaande is en weet je dat je niet iets raars tegenkomt."

Deel artikel: