Esther Bremer

'Het stereotype beeld van lesbiennes die samensmelten tot één gaat voor ons niet op'

In de vijftien jaar dat het homohuwelijk bestaat, zijn lesbische stellen vaker van elkaar gescheiden dan getrouwde homoseksuele stellen. De maatschappelijke acceptatie van lesbiennes loopt namelijk achter, probeerde COC-voorzitter Tanja Ineke dat te verklaren. Lang niet iedereen kan zich in die uitleg vinden: "Ik kan me niet voorstellen dat dat een reden zou zijn om te scheiden", zegt Esther Bremer (49).

Esther is business analist en trouwde zeven jaar geleden met laborant Marijke Verbove (40). Ze zegt niet te merken dat er geen acceptatie van lesbiennes is. "Misschien is dat omdat wij in Amsterdam wonen en vrij open over onze relatie zijn. En de factoren voor een goed huwelijk zijn ook aanwezig. We hebben bijvoorbeeld geen stress van werkloosheid en hebben ook best wat te besteden."

Esther Bremer
Esther (l) en Marijke

"In vond dit nieuws wel typisch", vertelt Marijke. "Ik had niet verwacht dat het onder vrouwen hoger zou liggen dan onder mannen. Het verbaasde me. Ik ben met Esther getrouwd, omdat ik van haar hou en ik wil met haar de archieven in."

Wat neemt een lesbo mee op een tweede date? Een verhuiswagen.

Esther Bremer

"Esther en ik hadden het er net ook nog over, wat gaat er eigenlijk goed bij ons?", vertelt Marijke. "Net als bij ieder ander stel moet je volgens mij gewoon goed blijven praten en allebei een individu blijven. Het stereotype beeld van lesbiennes die samensmelten tot één gaat voor ons niet op."

"Over lesbische stellen wordt wel eens gezegd dat de relatie snel ontwikkelt en dat ze bijvoorbeeld snel gaan samenwonen", legt Esther uit. "Wij maken daar ook grapjes over: Wat neemt een lesbo mee op een tweede date?" vraagt ze. "Een verhuiswagen."

'Wie is het mannetje in de relatie?'

Laura Mol (30), programmamaker bij Universiteit Utrecht, verbaasde zich ook een beetje over het nieuws: "Ik dacht: oh, lekker gezellig. Stellen van hetzelfde geslacht kunnen vijftien jaar trouwen en dan komt dit nieuws. Ik vond het een erg negatieve instelling."

"Ik heb ook nog nooit negatieve reacties gehad in de 11 jaar die ik met Lotte ben", vertelt Laura. "Maar het kan ook zijn dat ik in een totale bubbel leef hoor. En we zijn nog maar anderhalf jaar getrouwd, dus misschien gaat het nog komen", grapt ze.

Peter van der Lingen
Lotte (l) en Laura

"De stereotypen, aannames en vooroordelen over lesbiennes stuiten me wel tegen de borst", zegt Laura. "Bijvoorbeeld het lesbian death bed. Vrouwen zouden al heel snel niet meer met elkaar naar bed gaan. En de vraag wie het mannetje is de relatie wordt ook altijd gesteld. Je zou hopen dat daar anno 2016 een keer mee opgehouden wordt."

Deel artikel: