AFP

Nieuw-Zeeland krijgt geen nieuwe vlag

Nieuw-Zeeland krijgt voorlopig geen nieuwe vlag. In een referendum stemden 56,6 procent van de Kiwi's voor de oude vlag en niet voor een nieuw ontwerp.

En dat is een flinke tegenvaller voor premier John Key, die het zat was om bij internationale conferenties altijd voor de verkeerde vlag te staan. "Hoe vaak ik niet per ongeluk voor de Australische vlag word gezet. Het is niet grappig." Want zeg nou zelf, de twee vlaggen lijken behoorlijk op elkaar.

Helaas voor Key deelden maar weinig landgenoten zijn frustratie. Vanaf het begin was duidelijk dat maar weinig Nieuw-Zeelanders warm werden van een nieuwe vlag. Toch werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een alternatief. De resultaten waren hilarisch: er kwamen 10.300 ontwerpen binnen, van een met Paint getekend schaap tot een Kiwi-vogel met laser-ogen.

Veel Nieuw-Zeelanders waren nog wel te porren voor een vlag met hun nationale symbool: de zilveren varen. Tijdens rugby-wedstrijden van de 'All Blacks', het nationale team, wapperen meestal honderden zwarte vlaggen met de varen in het stadion. Helaas viel ook die optie af: volgens de selectie-commissie leek de vlag te veel op de vlag van IS.

Dus werd er gekozen voor een compromis: wel een varen, maar dan met een blauw-zwarte achtergrond én het sterrenbeeld dat ook op de oude vlag stond. Deze creatie moest het opnemen tegen de oude vlag.

NOS

Alle moeite van Key mocht niet baten. Vandaag werd de nieuwe vlag dik verslagen door de oude vlag. Veel kiezers zijn nu vooral boos over de 15 miljoen euro die het hele circus heeft gekost.

Voor de tegenstanders van de oude vlag is er nu nog maar één optie: genoeg Nieuw-Zeelanders overtuigen om een republiek te worden. Dan begint het hele circus opnieuw, maar ook voor dit idee is weinig bijval onder kiwi's.

Deel artikel: