Wat zeggen terreurorganisaties over #Brussel?

Op sociale media was #Brussel na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en een metrostation de hele dag trending. Gisteren werden ook #ikwilhelpen, #JeSuisBruxelles en #Zaventem veelvuldig gebruikt op Twitter. De hashtags toonden medeleven met de slachtoffers van de aanslagen. Maar er was ook een ander geluid te horen: die van sympathisanten van Islamitische Staat (IS). Wat zeiden zij over #Brussel op sociale media?

Baqiyah Twitter Buzz, een account dat IS verheerlijkt, riep op om vijf berichten massaal te delen op Twitter. Daar staat onder meer "We gaan jullie allemaal vermoorden met messen, mitrailleurs en bommen" en "Jullie kunnen nog meer moorden en bommen verwachten. Binnenkort ook in Duitsland".

#Brussel

En ook Khilafah News, een nieuwsorganisatie die niet direct met IS sympathiseert, maar wel het kalifaat nastreeft, vroeg op sociale media aan volgers om de aanslagen in Brussel aan te moedigen.

Maar volgens Jan Jaap de Ruiter, Arabist bij Universiteit Tilburg, zijn IS-sympathisanten "opvallend stilletjes" na de aanslagen in Brussel. "IS is de laatste tijd minder actief op sociale media als Facebook en Twitter. Ook zij hebben ontdekt dat als je informatie deelt op sociale media, je onderdelen van je strategie verraadt. Ze hebben in Syrië letterlijk terrein verloren. Daardoor zijn ze voorzichtiger geworden. Dat strookt wel met een minder actieve houding op sociale media."

Dat was na de aanslagen van Parijs wel anders, vertelt De Ruiter. "Toen deelden IS-aanhangers een afbeelding van een verwoest Parijs massaal op Twitter. Dergelijke plaatjes heb ik van Brussel nog niet gezien."

Volgens De Ruiter zijn de aanslagen in Brussel deels te wijten aan wraak. "Allereerst wil IS zijn afkeer uiten van alles wat ongelovig is. Maar de aanslagen zouden ook aan de arrestatie van Salah Abdeslam kunnen worden gelinkt. Het is het principe 'oog om oog, tand om tand', waarmee het hele ideologische gedachtegoed van IS overgoten is. Die gedachtes melken IS en sympathisanten ook online uit met het verspreiden van dergelijke tweets."

Deel artikel: