De Indiase stewardess op Zaventem

De vrouw op en de vrouw achter deze iconische foto

Een opengereten blouse, betongruis in het haar en een wanhopige blik opzij. Het is een van de eerste foto's die we gisteren binnenkregen vanaf Zaventem, waar twee terroristen zichzelf opbliezen in de vertrekhal. De foto ging de hele wereld over en al snel gingen media op zoek naar de vrouw op de foto.

Het gele jasje, of wat daar van over is, geeft de eerste aanwijzing. Het is het uniform van stewardessen van Jet Airways. En via die lijn komt er een naam naar boven: Stewardess Nidhi Chaphekar. Ze stond net als haar collega's in de rij om haar bagage in te checken voor een vlucht naar Newark in de VS.

Jet Airways heeft de naam van de stewardess niet bevestigd, maar gisteravond twitterde de Indiase ambassade wel over twee gewonde medewerkers van Jet Airways. Op dit moment worden ze in het ziekenhuis behandeld.

De foto is gemaakt door Ketevan Kardava, een Georgische journaliste die ook in de rij stond om in te checken. In plaats van te vluchten trok ze haar telefoon tevoorschijn: "Wat doe je als journalist op zo'n moment? Helpen? Een dokter roepen of een foto maken?", vraagt ze zichzelf af tegen de Amerikaanse krant USA Today. "Ik realiseerde me dat de wereld moest zien wat er gebeurde. Een foto was belangrijker."

Even later kwamen soldaten de vertrekhal binnen om iedereen naar buiten te sturen. "De mensen die ik fotografeerde konden niet lopen en ik kon ze niet helpen. Het was ontzettend moeilijk om ze achter te laten. Ik wilde ze helpen, maar ik kon niets doen. Ik moest wel, we vreesden een derde explosie", zegt Ketevan.

Buiten plaatste ze de foto's op Facebook. De tekst was even simpel als angstaanjagend: "Explosie... help ons."

De gebeurtenissen zijn Ketevan niet in de koude kleren gaan zitten. "Hoe kan ik ooit nog een luchthaven binnenstappen? Op een gegeven moment moet ik wel naar de luchthaven of met de metro. Maar hoe ik ooit nog naar de plek kan waar ik zulke verschrikkelijke dingen heb gezien, dat weet ik nog niet."

Deel artikel: