#ikwilhelpen: behulpzame Belgen in Brussel

Veel mensen zaten vandaag muurvast in Brussel, maar gelukkig was daar de hashtag #ikwilhelpen. Behulpzame Belgen boden met de hashtag een lift of onderdak aan aan reizigers die Brussel niet meer uitkwamen. Honderden retweets later zijn een hoop mensen de stad weer uit.

Radiopresentator Wim Oosterlinck reed van Vilvoorde, een voorstad van Brussel, naar zijn woonplaats Gent toen we hem spraken. Hij nam twee reizigers mee die waren gestrand in Brussel-Noord, waar treinen lange tijd niet reden en waar nog steeds enorme rijen staan voor het station. "Twintig minuten nadat ik de oproep had geplaatst, zat mijn auto vol", laat Wim weten.

De sfeer in de auto was vreemd maar goed. "Het is een bizarre situatie. We luisteren op de radio naar getuigenissen van de aanslagen en vertellen hoe we de dag zelf beleven. Dat verbroedert. Iedereen is heel blij om naar huis te gaan."

Zijn collega Vincent van Geel woont dichtbij het metrostation Maelbeek, waar een aanslag plaatsvond. Hij wilde zijn huis net verlaten en de metro nemen toen hij hoorde over de explosie.

"Toen besloot ik thuis te blijven", zegt Vincent. "Maar het idee dat ik het meeste kan betekenen door thuis te zijn, vind ik verschrikkelijk." Met een oproep op Twitter hoopte hij mensen op te vangen die vastzaten in de stad.

Nu het vervoer in Brussel langzaam weer op gang komt, lijken Belgen vooral zo snel mogelijk naar huis te willen gaan. Femke woont midden in de stad, maar was vanochtend aan het werk buiten Brussel.

Ze wist nog niet hoe ze thuis zou komen toen ze anderen een lift aanbood, maar inmiddels staat ze zoals veel stadgenoten op het Beursplein.

"Het was tamelijk absurd om weer in Brussel aan te komen", laat Femke weten. "Maar ik denk niet dat we vandaag banger moeten zijn dan weken geleden. Ik denk dat iedereen nu een gevoel van angst heeft, maar we mogen ons er niet door laten leiden. We moeten sterk zijn voor elkaar en laten zien dat niemand ons land klein kan krijgen."

Charlotte, die vanmiddag juist weg probeerde te komen van het Beursplein, kon na een paar uur eindelijk worden opgehaald door haar vader. In de auto was nog een plekje vrij, en dus bood ze een lift aan met de bekende hashtag.

Met haar meerijder sprak ze weinig over de aanslagen. "Het was heel druk op de weg in Brussel. We zeiden nog dat we geluk hadden met het weer omdat we anders in de regen hadden moeten wachten op vervoer. Dat gebeurde, denk ik, bewust: we moeten alles nog goed verwerken."

Deel artikel: