"Ik begrijp niet waarom hier zoveel gedoe over is", zegt Thijs. "Het enige wat wij wilden, is mensen iets leren over de Tweede Wereldoorlog. Hoe kun je dat op een betere manier doen dan met een escaperoom?"
De 19-jarige ondernemer Thijs Verbene wilde een 'educatief spel' maken in een bunker in Valkenswaard die in de Tweede Wereldoorlog is gebruikt. Hij bedacht uiteindelijk een escaperoom, met als thema het leven van Anne Frank.
Maar dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De burgemeester van Valkenswaard doet inmiddels onderzoek en de Anne Frank Stichting vindt de escaperoom getuigen van weinig inlevingsvermogen.
De bunker in Valkenswaard is een Rijksmonument. Het werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de Duitsers als afluisterbunker. Op die plek werden geluidssignalen van de Amerikanen en Engelse opgevangen en doorgestuurd naar Berlijn. Stichting Werkgemeenschap De Bunker heeft het monument nu in de beheer.
"We zijn niet zomaar een escaperoom", zegt Thijs. "Het doel van de stichting is educatie: we vertellen over het leven dat Anne Frank had, wat ze meegemaakt heeft en hoe het geëindigd is. Je leert er veel van."
'Onbeschoft en kwetsend'
De Anne Frank Stichting vindt de escaperoom onbeschoft en kwetsend. Volgens hen getuigt het spel van geen inlevingsvermogen voor de slachtoffers van de Jodenvervolging.
Thijs is het hier niet mee eens: "Je leert juist wat Anne Frank heeft meegemaakt en kunt je juist in haar inleven. Als ondernemer verdien ik hier bovendien geen geld aan. Alles gaat naar het onderhoud van het monument."
De ophef vindt Thijs eigenlijk niet zo erg. "Het is goede promotie voor de bunker. Als mensen eenmaal weten hoe we te werk gaan, zien ze dat we niet zomaar een escaperoom zijn zoals alle andere." Hij heeft daarom geen plannen om de stekker uit de escaperoom te trekken.
Over het onderzoek van de burgemeester maakt hij zich niet zo'n zorgen. "Bij het realiseren van dit plan hebben we nauw contact gehad met de gemeente hierover."