Waarom is de beeldkwaliteit van NPO Gemist zo slecht?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Wie is de Mol? terugkijken terwijl je lekker op de bank ligt, of live Boer Zoekt Vrouw kijken op je tablet? Leuk, maar wel jammer van die lage beeldkwaliteit. Zeker als je YouTube en Netflix gewend bent. Waarom is dat eigenlijk?

Een kort antwoord is er niet. De NPO zegt dat het simpelweg te duur is om dat allemaal in de beste kwaliteit online te zetten. Maar er is meer aan de hand.

Zoals de contracten met de tv-aanbieders. In die contracten staat dat de NPO de programma’s op NPO Gemist en op de sites van de individuele omroepen in lage kwaliteit moet aanbieden, zeggen bronnen tegen NOS op 3.

“Hoge kwaliteit willen ze niet online hebben vanwege commerciële belangen”, zegt Geert-Jan Bogaerts, hoofd Digitaal van de VPRO. “Als die beelden in goede kwaliteit online staan, kan je net zo goed je kabel opzeggen. Als dat gebeurt, betalen de tv-aanbieders minder voor hun contract met de NPO. En dat kost de NPO weer geld.”

De Ziggo’s en KPN’s van deze wereld betalen namelijk geld aan de NPO voor het recht om programma’s uit te zenden. Ze zijn wettelijk verplicht NPO 1, 2 en 3 aan te bieden, maar over de prijs van de uitzendrechten valt te onderhandelen.

De NPO moet eigenlijk drie partijen tevreden houden. Wij, de burgers, moeten zoveel mogelijk worden bereikt. Daarnaast heeft de NPO vanuit de politiek de opdracht te bezuinigen en zoveel mogelijk geld te verdienen aan het verkopen van de uitzendrechten. De telecombedrijven betalen dat geld en willen geen concurrentie van hd-uitzendingen online.

Over de contracten waar dat in zou staan, willen de NPO en de tv-aanbieders niks zeggen. Maar die slechte kwaliteit van NPO Gemist is niet omdat het ‘niet mag’, zegt een woordvoerder van de NPO. “Betere kwaliteit kost miljoenen. Al ons geld gaat op aan het maken en uitzenden van programma's. Als we onze content op internet in hd willen aanbieden, dan kunnen we niet anders dan daarvoor de kosten in rekening brengen.”

Collega Joost vroeg zijn volgers eerder al eens wat ze van de beeldkwaliteit vonden. De poll is inmiddels dicht!

Een doorn in het oog van Geert-Jan, en ook van veel andere omroepen. Die willen juist online jongeren bereiken met video in goede kwaliteit. En daarnaast: “We betalen al belasting voor de programma’s van de publieke omroep. Dan moet je hier niet extra geld voor gaan vragen.”

De tv-aanbieders en de NPO onderhandelen op het moment over nieuwe contracten. Medio dit jaar gaat de kwaliteit van de streams wel omhoog, al willen ze niet zeggen hoeveel. Maar hd wordt het niet. Dat is voorlopig nog gereserveerd voor je kabelabonnement en de mensen die willen betalen voor NPO Plus.

Deel artikel: