Dobberend bos in de Rijnhaven in Rotterdam

Rotterdam heeft een drijvend bos

Twintig bomen dobberen vanaf vandaag in het centrum van Rotterdam. Een drijvend bos in het hart van de stad, de Rijnhaven. Het is een ontwerp van kunstproducent Jeroen Everaert. Het drijvende bos zal vijf jaar blijven.

Drijvende bomen in de Rotterdamse Rijnhaven

"De gemeente Rotterdam wilde wat doen met de leegstaande havens in de stad", vertelt Everaert. "Ik had daar wel een idee voor: dit drijvende bos."

De bomen staan in stalen zeeboeien die door Rijkswaterstaat werden gebruikt. In totaal drijven zo twintig Hollandse iepen op het water. "Die boomsoort kan goed tegen schommelingen en het zoute water dat kan opspatten."

Hoe Everaert op het idee kwam? In 2012 kwam hij in contact met een kunstenaar die een maquette maakte van een bos op water. "Toen ik dat zag, wilde ik het maken, maar dan in het echt. Ik heb de kunstenaar benaderd en die zag het ook zitten."

Onder andere de Hogeschool Rotterdam en de TU Delft hebben Everaert geholpen bij het realiseren van zijn plan.

"Er moest veel uitgezocht worden, bijvoorbeeld hoe de bomen water krijgen. In de boei zit een bassin waarin 500 liter water kan. Dat water wordt langzaam afgegeven aan de iepen. Het reservoir moet drie tot vier keer per jaar worden bijgevuld."

Het dobberende bos in de Rijnhaven in Rotterdam

Deel artikel: