NOS Op 3
Allan Daxon

Het lijkt simpel: sloot, eend, brood, klaar. Maar dat is dus niet zo. Brood is helemaal niet goed voor eenden. Wat is er allemaal mis mee? Veel, volgens de Canal and River Trust in Groot-Brittannië. 

Vorig jaar lanceerde de organisatie een campagne om het voeren van brood een halt toe te roepen: het is niet gezond voor de eenden en het water raakt vervuild. Stukjes brood die overblijven, trekken vervolgens ratten aan en verspreiden ziektes door ophopende bacteriën. 

En nu is er goed nieuws: de campagne heeft gewerkt. Volgens de Canal and River Trust is er vorig jaar 20 procent minder brood gevoerd aan eenden: meer dan 80.000 broden minder. Terwijl de eenden wel meer gezond voer kregen. Gevolg: de eenden zijn slanker en het water is schoner.

De Dierenbescherming is er overigens ook duidelijk over: "Van brood worden eenden dik en ziek." En het is ongezond omdat er te veel zout in zit.

Slanker?

Directeur van Natuurhistorisch Museum en eendenkenner Kees Moeliker heeft zijn vraagtekens bij het onderzoek. "Hoe onderzoek je dat, of de eenden slanker zijn?" Hij vindt eenden brood voeren dan ook niet zo kwalijk. "Kijk, je hebt heel veel eenden die nooit brood eten. Maar stadseenden zijn eraan gewend. En ik heb nooit onderzoek gezien waaruit blijkt dat ze er ziek van worden."

Eenden voeren is een cultuurhistorisch fenomeen dat iets toevoegt aan het leven van een kind.

Eendenkenner Kees Moeliker

Waar Moeliker het wél mee eens is: eenden moeten gevarieerd te eten krijgen. Zaden, maïs, erwten, fruit, dat is gezond volgens Canal and River Trust. "En in het wild eten ze ook krabbetjes en kreeftjes", voegt Moeliker toe.

Want het voeren van eenden is educatief van belang, vindt hij. "Het voegt wat toe aan het leven van een kind, als cultuurhistorisch fenomeen. Maar doe het met mate."

Tja. Wat nu? In ieder geval niet een zak brood in de plomp gooien en weglopen. Hoe moet het dan wel?

NOS

STER reclame