Drie topmannen

Wij stelden topmannen de vragen die topvrouwen altijd krijgen

Hoe doe je dat nou eigenlijk, je drukke carrière combineren met je privéleven?

Het is een vraag die veel 'powervrouwen' regelmatig moeten beantwoorden. Ongeëmancipeerd, achterhaald en eigenlijk best wel saai, vinden de topvrouwen die wij daarover spraken.

Hoe reageren 'powermannen' wanneer ze zulke typische vrouwenvragen gesteld krijgen? Wij namen de proef op de som en stelden drie topmannen de vragen die topvrouwen altijd krijgen.

Atzo Nicolaï

Hoe combineer je een drukke baan met je privéleven?

"Die vraag komt heel ouderwets op mij over. Gewoon, door heel handig heen en weer te plannen. Ik heb nu een baan in het zuiden van het land en mijn kinderen wonen in het westen. Je moet de goede momenten kiezen."

Ik ben niet zo'n vader die te laat komt op de vergadering, omdat ik bijvoorbeeld mijn kind naar school moet brengen.

Atzo Nicolaï, CEO DSM en oud-minister

Als je zou moeten kiezen tussen je werk en je gezin, wat zou je dan kiezen?

"Soms gaat het een wel ten koste van het ander. Je neemt als bestuurder een bepaalde verantwoordelijkheid op je en ik ben niet zo'n vader die te laat komt op de vergadering, omdat ik bijvoorbeeld mijn kind naar school moet brengen." Nicolaï lacht: "Zo modern ben ik dan ook weer niet. Dan maakt het niet uit of je man bent of vrouw."

Roelof Joosten

Al last van het 'lege nest syndroom'?

"22 jaar lang stond ons leven in het teken van onze twee jongens en dochter. En nu staan ze op eigen benen. Dat is wennen. Ineens hebben mijn vrouw en ik meer tijd voor elkaar. Het heeft wel iets spannends. Ik denk graag in mogelijkheden. Samen op reis, een museum pakken, wandelen. We moeten elkaar toch een beetje opnieuw uitvinden."

Ben je tekortgeschoten als ouder?

"Ik heb in m'n carrière relatief vrij veel tijd besteed aan mijn werk en dus niet aan mijn gezin. Ik was veel op reis. En zo niet, dan kon ik ze doordeweeks eigenlijk maar net voor het slapengaan een verhaaltje vertellen. Ik heb wel iets gemist in de ontwikkeling van mijn kinderen. Een bewuste keuze, want er was ook mijn carrière. Je weet dat dat consequenties heeft. Een vervelende situatie, maar je probeert het op andere manieren in te halen."

Dan krijg je te horen dat ze het toch niet zo leuk vinden, dat harde werken van papa.

Roelof Joosten, CEO FrieslandCampina

"In de weekenden stond ik op de sportvelden aan de zijlijn. Ik was taxichauffeur, begeleider of coach. Dat was onder andere mijn manier om mee te doen aan het gezinsleven. En op vakantie veel praten, filosoferen. Dan krijg je te horen dat ze het - ondanks dat ze veel respect hebben voor wat ik doe - toch niet zo leuk vinden, dat harde werken van papa. Zoiets is best confronterend. Een spannende situatie voor het gezin."

"Dit interview wordt wel heel privé. Maar geloof mij: we zijn geen uitzondering op andere gezinnen. Praten bleek de oplossing. En de gezamenlijke momenten heel bewust kiezen, want die zijn spaarzaam."

Maurice Oostendorp

Heb je het idee dat je je kinderen genoeg ziet?

"Ik zal niet zeggen dat ik vroeger nooit iets van de kinderen gemist heb. En ik heb me toen best wel eens schuldig gevoeld als ik veelvuldig in het buitenland was. Mijn kinderen zijn nu alle vier volwassen en wonen op zichzelf. We hebben nu een WhatsApp-groep en we hebben de afspraak dat ik altijd opneem als ze bellen, al zit ik bij de minister-president. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat ze dat niet te vaak gebruiken."

Toen de kinderen klein waren heb ik me wel vaak een uitgeknepen citroen gevoeld.

Maurice Oostendorp, CEO bij SNS Bank

De combinatie gezin en werk is ook wel eens ingrijpend geweest, zegt Oostendorp. "Ik heb vroeger wel eens een baan in het buitenland gehad, waar mijn gezin voor meeging. Het gezin wilde op een gegeven moment terug naar Nederland, maar ik wilde daar blijven. Met lood in de schoenen ben ik toen naar mijn baas gegaan. Ik dacht dat mijn carrière over was. Gelukkig was dat uiteindelijk niet het geval. Aan de andere kant, mijn gezin was in eerste instantie ook voor mij meegegaan."

Hoe voorkom je dat je door de combinatie gezin en carrière afstevent op een burn-out?

"Jeetje. Zo'n interview heb ik nog nooit gehad. Nou, ik wil niet zeggen dat ik last heb gehad van een burn-out, maar toen de kinderen klein waren heb ik me wel vaak een uitgeknepen citroen gevoeld. Tien jaar lang poepluiers verschonen en hard werken is een hele uitdaging. Maar ik heb het altijd leuk gevonden om energie in het gezin te steken; ik kreeg er namelijk ook energie voor terug."

Deel artikel: