Tuffie in de video

Stem van de NS baalt van nationale aandacht: ik ben een professional

Al 18 jaar is Tuffie Vos de stem achter de omroepen op NS-stations en pas deze week lijkt ze haar 'doorbraak' te beleven. Een video die door haar stemcoach Buffi is geplaatst op Facebook gaat de afgelopen 48 uur viral. Tuffie is niet heel blij met de reacties.

"Verbazingwekkend", noemt ze alle aandacht. Tuffie zegt wel vaker interviews te hebben gegeven de afgelopen jaren. "Ik ben allang uit de kast als NS-stem."

Het filmpje werd dinsdag opgepikt door de websites van Froot en Dumpert. Met in beide gevallen een andere kop: een positieve versus een negatieve. De reacties onder de berichten verschilden daarom als dag en nacht, zegt Tuffie.

Ik ga viral op een manier waar ik niets aan kan doen.

Tuffie Vos

"De reacties op Froot waren positief, men vond het heel leuk het gezicht achter de stem te zien." Bij Dumpert werd er op van alles gehaat, zegt ze. "Triest dat het zo werkt. Ik ga viral op een manier waar ik niets aan kan doen."

De volgende keer zal ze beter nadenken voor ze toestemming geeft voor het plaatsen van zo'n video. "Ik had niet gedacht dat het zo'n impact zou hebben."

Kwaliteit van de stem

Sinds 1998 is Tuffie te horen op NS-stations. Het doorvoeren van haar stem ging geleidelijk. Het begon allemaal bij drie stations in de regio, inmiddels is ze overal te horen. "Op een gegeven moment werd het huge. Dat was wel apart."

Het is juist heel knap wat ik doe.

Tuffie Vos

Ze zegt het vervelend te vinden dat sommige mensen haar de 'meest irritante stem' noemen, omdat ze geassocieerd wordt met treinvertragingen. "Het gaat voorbij aan de kwaliteit die je als stem hebt. Ik ben een professional. Het is juist heel knap wat ik doe. Niet iedereen kan dit."

Tuffie dook eind vorige eeuw een paar dagen de studio in om alles op te nemen. Daar gingen weken voorbereiding aan vooraf. Ze legt uit dat er heel goed is nagedacht over de intonatie van de zinnen.

Het is volgens haar vakmanschap om alle dienstmededelingen op de honderden stations hetzelfde te laten klinken. "Dat het dus niet als een robot klinkt, maar als een vrouw."

Deel artikel: