Vakkenvuller

Afschaffen minimumjeugdloon: #duurtlang

Jongeren die werken maar nog geen 23 jaar zijn, krijgen geen volwaardig loon, maar een jeugdloon. Dat moet anders, vinden ze bij de jongerenvakbond Young & United. Zeker omdat minister Asscher al een paar keer beloofd heeft om het aan te pakken.

Daarom hebben ze vanavond een laseractie gehouden. "We hebben de tekst #duurtlang op z'n werkplek geschenen". Op het ministerie van Sociale Zaken dus.

In juni vorig jaar zou Asscher met een voorstel komen om het jeugdloon te verhogen, maar nog steeds heeft de vakbond niks gehoord. "Het wordt tijd voor de minister om op te treden", zegt woordvoerder Paul Haars.

Het wettelijke minimumjeugdloon geldt voor jongeren van 15 tot en met 22 jaar. Voor iemand van 15 is het 2,90 euro per uur, voor een 18-jarige 4,40 euro en voor een 21-jarige 7,01 euro. Voor mensen van 23 en ouder is het minimumloon 9,67 euro per uur.

Volgens vakbond FNV, die achter Young & United zit, zou een gelijk minimumloon voor iedereen van 18 jaar en ouder extra banen opleveren.

Een actie van een Albert Heijn-vakkenvuller bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold leverde Young & United veel publiciteit op. Young & United-lid Soufian Afkir vertelde daar dat hij 299 jaar zou moeten werken om het jaarloon van de Ahold-topman te verdienen.

Maar volgens een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) leidt een verhoging van het minimumjeugdloon juist tot minder werkgelegenheid voor jongeren; het zou zeker 200.000 banen kosten. Het CPB onderzocht dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

"Dan lijkt de jeugd zichzelf toch in de vingers te snijden", zei Daniël van Vuuren van het CPB.

Deel artikel: