Peeple facebook.com/peeptheapp
NOS Op 3

In de Verenigde Staten is vandaag de nieuwe app 'Peeple' gelanceerd. Daarmee kunnen kennissen onderling elkaars persoonlijkheid beoordelen. Op een schaal van nul tot vijf sterren kunnen mensen aangeven wat ze van van elkaar vinden op romantisch, professioneel en vriendschappelijk gebied. 

"Er zijn eindeloos veel redenen te bedenken waarom deze recensies van belang zijn", zeggen initiatiefnemers Nicole McCullough en Julia Cordray op hun site. Met de app zouden mensen bijvoorbeeld betere huisgenoten kunnen kiezen en weten ouders wat voor oppas ze in huis halen voor hun kinderen. 

Jitse Schuurmans, UvA-onderzoeker en gespecialiseerd in datingcultuur, zet vraagtekens bij de waarde van de app. "Je hebt veel controle over wat mensen over je schrijven, welke recensies je de wereld in wilt helpen." Hij verwacht daarom ook dat er alleen maar positieve recensies worden gepubliceerd. 

Hacken

Schuurmans vraagt zich wel af waar de negatieve, verwijderde recensies van gebruikers terechtkomen. "Wanneer dat in een soort database komt en die wordt gehackt, is dat wel kwalijk", zegt Schuurmans. 

En ook op Twitter ziet niet iedereen 'Peeple' als een onschuldige app. Mensen vinden het ethisch niet verantwoord andere personen te recenseren.

Schuurmans betwijfelt of 'Peeple' veel aanhangers zal krijgen. "Het is te omslachtig. Apps als Tinder, Happn en Grindr zijn heel eenvoudig en daarin zit het succes." Of en wanneer de app in Nederland beschikbaar komt, is nog niet bekend.

STER reclame