ANP

'Praten over abortus blijft taboe'

Het overgrote deel van de Nederlanders is voor vrije abortus, zo blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO liet uitvoeren in opdracht van de SGP. Maar als puntje bij paaltje komt, blijken veel Nederlanders een abortus alleen geoorloofd te vinden als bijvoorbeeld de moeder is verkracht of haar leven in gevaar komt door de zwangerschap. Daardoor houden veel vrouwen hun abortus geheim.

Ook Hanneke (25) durfde in eerste instantie niet over haar abortus te praten. Op haar achttiende werd ze onverwacht zwanger van haar toenmalige vriend. "Ik schaamde me heel erg en vond het mijn eigen schuld. Ik wilde niet geconfronteerd worden met mensen die niet zouden begrijpen dat ik het weg wilde laten halen."

Volgens Hanneke gaan mensen er vaak van uit dat vrouwen volledig achter hun abortus staan en het daardoor snel kunnen loslaten. "Maar een abortus is een keuze waar je nooit honderd procent achter staat. Er is altijd een twijfel, een ethisch dilemma. Ik vond het ontzettend moeilijk."

NOS
Hanneke: "Er is altijd een twijfel."

Het voelde voor Hanneke "tegennatuurlijk" om een abortus te ondergaan, maar ze staat nog steeds achter haar beslissing. "Als ik bedenk dat ik nu een kind van zes jaar zou hebben, nee, dat had ik niet goed kunnen opvoeden. Wat ik toen voor me zag klopt."

Ze vindt dat de goede zorg voor een kind doorslaggevend moet zijn bij de keuze voor abortus. "Ik vind het onethisch om een kind op de wereld te zetten terwijl je kan voorzien dat het door zijn opvoeding beschadigd zal raken."

Na haar abortus raakte Hanneke depressief. "Ik kwam niet meer naar buiten, de schaamte was te groot." Nu ze erop terugblikt, is ze verontwaardigd dat er geen begeleiding was voor of na de abortus. "Vooraf krijg je vijf dagen bedenktijd, maar dat is een individueel proces. Na afloop is er een medische check, verder niks. Er wordt niet eens gezegd dat je voorbereid moet zijn op een emotionele nasleep."

Het verbaast me hoe groot het taboe is

Marianne Cense - Rutgers

Marianne Cense van kenniscentrum Rutgers deed onlangs onderzoek naar tienerzwangerschappen en de lastige keuze waar veel jonge vrouwen voor komen te staan. De tienermeiden die een abortus ondergingen, gaven aan het moeilijk te vinden om erover te praten met ouders en vrienden. "Het verbaast me hoe groot het taboe kennelijk is bij deze meiden."

Volgens Hanneke is het belangrijk dat er meer wordt gesproken over abortus. "Zolang er niet open over wordt gepraat, kan niemand een geïnformeerde keuze maken."

Deel artikel: