Twintig jaar Pokémon: de hype leeft voort

Twintig jaar geleden verscheen de allereerste Pokémon-game in Japan. En die hype is na ál die tijd nog niet over: overal ter wereld spelen mensen de games nog. En dat enorme succes wordt dit jaar gevierd met de release van de langverwachte app Pokémon Go.

Inmiddels zijn er tv-series, films en stripboeken. En ook de 'ouderwetse' Pokémon-kaarten zijn geliefd. Dat komt onder meer doordat er aardig wat geld mee te verdienen valt.

"Ik heb een keer een kaart verkocht voor 4200 euro", zegt de 23-jarige Anthony. Die leverde heel veel geld op, omdat dat één van de eerste kaarten was uit 1999 en bovendien bevatte 'ie een printfout.

Anthony wil liever niet met zijn achternaam genoemd worden, omdat zijn business niet altijd op een eerlijke manier verliep. "Ik kende iemand die bij de kaartenfabriek werkte. Hij stuurde mij regelmatig een lijst van kaarten die opnieuw geprint werden. Daardoor wist ik welke kaarten ik snel moest verkopen, voordat ze in waarde zouden gaan dalen."

Tegenwoordig is Anthony minder actief dan in zijn tienerjaren. "Maar ik ken nog wel fans die dag en nacht met Pokémon-kaarten bezig zijn. Sommige jongens raken zelfs geen kaart aan zonder handschoenen."

Auke van der Heide is 22 jaar en nog steeds zo'n grote Pokémon-fan. Hij heeft zelfs een cursus Japans gevolgd om de originele afleveringen te kunnen begrijpen. "Ik krijg af en toe best rare reacties van mensen", vertelt Auke. "Die zeggen dan dat Pokémon voor kinderen is."

Daar geeft Auke ze ook wel een beetje gelijk in, maar hij vindt dat het spel na al die jaren nog genoeg voor hem heeft te bieden. "Het competitie-element dat centraal staat, namelijk de strijd om de beste Pokémon, is ook voor jongvolwassenen nog heel leuk."

Ik heb laatst een zeldzame Umbreon Goldstar-kaart bemachtigd.

Verzamelaar Lydia Hasert

Lydia Hasert, ook 22 jaar, is het daarmee eens. Zij heeft met haar kaartenverzameling al aan twintig Pokémontoernooien meegedaan en speelde afgelopen dinsdag in Haarlem. "De community is heel leuk. Iedereen is vriendelijk en verschillende soorten mensen van alle leeftijden doen mee."

Haar collectie bestaat, net als die van Auke, uit ongeveer duizend kaarten. "Die koop ik in de winkel of ruil ik op toernooien. Het is me laatst gelukt om een zeldzame Umbreon Goldstar-kaart te bemachtigen. Die wordt nu voor 300 dollar aangeboden op internet, maar ik kon hem ruilen voor slechts 75 euro aan kaarten."

Een paar van de 722 Pokémon

De hele verzameling verkopen? Daar moeten Auke en Lydia niet aan denken. De kaarten roepen jeugdsentiment op en sommige hebben emotionele waarde. Auke: "Ik ben enorm gehecht aan mijn collectie van Quilava. Dat is een Pokémon van het type 'vuur'. Dat zijn de leukste."

Anthony heeft geen favoriete Pokémon meer. Hij ziet Pokémon alleen nog maar als een lucratieve business. "Over tien jaar hoop ik nog één keer flink te cashen met mijn laatste kaarten. Die zijn bij elkaar wel 6000 euro waard, want ze hebben allemaal een PSA-waarde van 10."

PSA? Dat staat voor Professional Sports Authenticator. Anthony: "Dat is een Amerikaanse organisatie waar je je kaarten naartoe kan sturen. PSA beoordeelt je kaarten op een schaal van 1 tot en met 10, van belabberd naar perfect. Hierna sturen ze je kaarten terug, dichtgeschroefd in een transparant doosje, zodat je kaarten niet meer kunnen beschadigen."

Of we over tien jaar ook een nieuw jubileum vieren? Auke denkt van wel. "Er komen telkens nieuwe spellen, nieuwe verhaallijnen en nieuwe Pokémon bij. Pokémon gaat nooit vervelen."

Deel artikel: