Een leeg Stade de France.

Mogelijk lege tribunes bij terreurdreiging EK 2016

Niet alleen het Nederlands elftal ontbreekt komend EK in Frankrijk, mogelijk worden wedstrijden ook gespeeld zonder publiek. Althans, als er terreurdreiging is. Het is een van de extra veiligheidsmaatregelen voor het EK deze zomer. Harry Been, toernooidirecteur bij het EK in 2000, noemt het omvangrijke maatregelen. "Ik vraag me af of ze het risico op een aanslag verkleinen."

Het stadion blijft leeg als er een concrete dreiging is rond een wedstrijd of stad. Ook wil de organisatie kunnen uitwijken naar een ander stadion, ander tijdstip of andere speelstad. In dat geval blijft het stadion waarschijnlijk ook leeg. Voor supporters zou het te kort dag zijn om af te reizen naar een andere speelstad.

Harry Been (midden).

De organisatie heeft het veiligheidsbudget sinds de aanslagen in Parijs met 5 procent verhoogd. Er lopen meer dan 900 veiligheidsmensen rond per wedstrijd. Supporters moeten ook door een extra veiligheidscontrole en de ploegen zelf krijgen permanente beveiliging.

Het draagt niet bij aan de feestvreugde.

Harry Been

Been, die momenteel UEFA-official is, kan zich maar een ergere maatregel bedenken: de wedstrijden niet door laten gaan. Hij verwacht daarom niet dat wedstrijden zomaar verplaatst worden of zonder supporters gespeeld worden. “Dat kan niet, er is een beperkt aantal stadions geschikt om EK-wedstrijden in te spelen.”

Zo kun je niet zomaar extra wedstrijden op een grasmat gaan spelen en is het speelschema niet makkelijk om te gooien. “Dat zit gewoon te vol.” Ook aan de beveiliging en aankleding van stadions is veel uitgegeven. “Er gaan maanden, jaren aan planning vooraf aan een EK.” Been denkt ook dat spelers zullen protesteren als stadions leeg blijven.

Maar, alles om een eventuele aanslag te voorkomen. “Misschien wil de organisatie een signaal afgeven: als het moet, gooien we alles om."

Duizenden toeschouwers van het oefenduel tussen Frankrijk en Duitsland bleven in paniek achter na de aanslagen in Parijs.

Been denkt niet dat het risico op een aanslag kleiner wordt. "Je verplaatst de mensenmassa naar een andere plek, waarschijnlijk naar de fanzones." Maar ook daar wil de organisatie van Euro 2016 de veiligheid aanscherpen. Ze denken eraan hekken en toegangspoortjes te plaatsen, zodat mensen niet zomaar wapens mee kunnen nemen naar plekken waar veel mensen samenkomen.

“Het draagt niet bij aan de feestvreugde", zegt Been. "Maar je moet als organisatie wel iets doen om een veilig EK te organiseren.”

Deel artikel: