Deze studentes verdienen duizenden euro's met samenvatten

Als student duurt het altijd een ééuwigheid voor het eindelijk weer de 24e is. Maar er is een manier om je daar nooit meer druk over te hoeven maken: je samenvattingen verkopen. Want waarom zou je geen geld verdienen met het werk dat je toch al hebt gedaan? Bijvoorbeeld via het platform Stuvia.

Angela is een van de topverkopers op Stuvia. In ongeveer 3,5 jaar tijd verdiende ze meer dan 5000 euro met haar samenvattingen. "Soms verdiende ik in drie maanden tijd 1200 euro en daar kun je prima een weekend van weg. Ik ben van dat geld al naar Valencia, Londen, Wenen en Boedapest geweest."

"Ik maakte altijd al samenvattingen voor mezelf en toen hoorde ik dat je ermee kon verdienen", zegt Angela, 22 en rechtenstudent aan de VU in Amsterdam. "In werkcolleges maakten mensen om me heen niet eens meer aantekeningen, omdat ze wachtten tot mijn samenvattingen online komen. Zo werd ik het samenvatting-meisje."

Angela pakte al zo'n 5000 euro met haar samenvattingen

"Als ik in de bus zit, word ik weleens op m'n schouder getikt door studenten die willen weten wanneer een bepaalde samenvatting online komt. Het was zelfs eens zo dat ik op een dag wakker werd en zag dat ik die nacht 80 euro had verdiend."

We shoppen van het geld dat we met onze samenvattingen verdienen

Alexandra Damen, studente HRM in Tilburg

Ook Alexandra van 19 verkoopt haar samenvattingen online. "Ik maak ze samen met een meisje uit m'n klas. We krijgen elke week zo veel stof en het is haast onmogelijk om dat allemaal samen te vatten. We promoten onze samenvattingen dan weer in een Facebookgroep van onze opleiding en zo kopen ongeveer 200 mensen die."

"Ik koop alle boeken van mijn opleiding en sommige klasgenoten doen dat niet, dus verkoop ik de samenvattingen. Zo halen zij de tentamens zonder boeken."

Romy (l) en Alexandra (r) helpen hun medestudenten aan studiepunten

En per schooljaar verdienen de twee studentes samen 600 euro. Ongeveer 150 euro per tentamenweek. "Als we de tentamens dan weer hebben gehaald, belonen we onszelf met het geld dat we hebben verdiend. Daar shoppen we dan van."

Ik haal negens met m'n samenvattingen en als ik zo doorga, studeer ik cum laude af.

Iris Droog, HvA-student

Iris studeert Media, Informatie en Communicatie in Amsterdam: "Voor samenvattingen van een dik boek vraag ik 3,50 euro, voor een paar hoofdstukken meestal 2,50 euro en voor de twijfelgevallen 3,00 euro. In totaal heb ik daar nu, iets naar boven afgerond, 1000 euro mee verdiend."

En je hebt natuurlijk liever een samenvatting van iemand die negens haalt, dan van iemand die krappe zesjes haalt. "Ook dat helpt inderdaad", zegt Iris. "Ik heb m'n propedeuse cum laude gehaald en als ik zo doorga haal ik diploma ook cum laude."

Iris studeert af, dus vat niet meer zo veel samen, maar verdient nog wel aan oude samenvattingen

"Voor iedere zomervakantie laat ik uitbetalen en van dat geld kan ik dan mijn vakantie betalen. Het kost me helemaal niet zo veel meer tijd dan anders. Een boek dat ik twee jaar geleden samenvatte, levert me nog steeds geld op. De samenvatting is 350 keer gedownload, dat betekent 700 euro voor mij. En daar was ik 3 tot 4 dagen druk mee."

Deel artikel: